KOMŠIJE NEMAJU DOVOLJNO OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE KAO SRBIJA! Eksperti upozoravaju: Zbog visokih temperatura PRETE IM HAVARIJE
Foto: Shutterstock

kurir televizija

KOMŠIJE NEMAJU DOVOLJNO OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE KAO SRBIJA! Eksperti upozoravaju: Zbog visokih temperatura PRETE IM HAVARIJE

Društvo -

Ceo region zahvatilo je veliko nevreme koje je prouzrokovalo dugotrajne nestanke struje. Iako je situacija slična u mnogim zapadnim zemljama, u Srbiji se problem nestanka struje rešava veoma brzo.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, izjavila je da je situacija sa snabdevanjem strujom u Beogradu stabilna.

Dok su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Albanija trpele nestanke struje tokom više sati, Srbija je uspela da održi stabilnost svog energetskog sistema.

U emisiji "Redakcija", gosti prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment, i Miodrag Kapor, stručnjak za energetiku, govorili su o razlozima za ovu stabilnost i izazovima u budućnosti.

Prof. dr Mihajlo Rabrenović je naglasio važnost organizacije i upravljanja energetskim sistemom:

- Jedan od razloga zašto je Srbija izbegla situaciju kao u regionu je bolja organizacija i upravljanje energetskim sistemom. Infrastrukturna unapređenja i novi profesionalni menadžment u Elektroprivredi Srbije pokazali su se uspešnim u kriznim situacijama. Naravno, to ne znači da treba da se opustimo, već da nastavimo sa reformama i unapređenjem našeg elektroenergetskog sistema.

Mihajlo Rabrenović
foto: Kurir televizija

Rabrenović je dodao da zemlje u regionu imaju određene izazove u vezi sa dalekovodima i regulacijom manjkova električne energije, što je dovelo do problema tokom nevremena.

Miodrag Kapor istakao je da nijedna zemlja u regionu trenutno nema dovoljno obnovljivih izvora energije, ali da se na tome intenzivno radi:

- Obnovljivi izvori energije su ključni za budućnost, ali trenutno nijedna zemlja u regionu nema dovoljno kapaciteta. Srbija se nalazi izvan priobalnog područja gde je došlo do havarije, što je jedan od razloga zašto smo izbegli nestanak struje. Međutim, mogućnost sličnog incidenta u budućnosti je realna, i zbog toga je neophodna međuregionalna saradnja.

Miodrag Kapor
foto: Kurir televizija

Kapor je podsetio da je Srbija bogata geotermalnom energijom, ali da taj potencijal nije dovoljno iskorišćen:

- Geotermalna energija je deo obnovljivih izvora energije, a Srbija je bogata ovim resursom. Nažalost, naši geotermalni izvori nisu dovoljno iskorišćeni. Postoji potreba za strateškim planom koji će uključiti investicije, istraživanja i razvoj kako bi se ovaj potencijal bolje iskoristio - rekao je Kapor i dodao:

- Visoke temperature stvaraju preopterećenje na dalekovodima, što povećava mogućnost havarija. Takođe, povećana upotreba klima uređaja dodatno opterećuje mrežu. Uvođenje veštačke inteligencije i vozila na električni pogon dodatno će povećati potrošnju struje, zbog čega je neophodno ulagati u nove izvore energije.

Miodrag Kapor
foto: Kurir televizija

Kapor je istakao da su potrebne milijarde evra za ove planove, ali da Srbija ima kapacitet da ih realizuje:

- Mnogi nisu verovali u projekte poput Beograda na vodi, ali sada vidimo rezultate. Srbija ima mogućnosti i finansijske resurse da uloži u energetski sistem i osigura stabilno snabdevanje strujom. Strategija razvoja podrazumeva oslanjanje na sopstvene resurse i strateško partnerstvo.

Srbija je jedna od zemalja sa značajnim izvorima geotermalne energije, ali taj potencijal još uvek nije dovoljno iskorišćen. Kapor je naglasio važnost ulaganja u ovu oblast:

- Geotermalna energija je važna zbog klimatskih promena i ekonomskih razloga. Potrebno je unaprediti pravni i regulatorni okvir kako bi se olakšalo ulaganje u geotermalne izvore. Srbija ima potencijal da postane lider u ovoj oblasti, ali je neophodan strateški pristup i dugoročno planiranje.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:05

Nevreme u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track