DECA U SRBIJI NEĆE U ZANATLIJE, A ZA JEDNO ZANIMANJE PLATA DO 4.000 €: Ne upisuju više ni IT, gasiće se odeljenja
Foto: Nenad Kostić

prvi upisni krug

DECA U SRBIJI NEĆE U ZANATLIJE, A ZA JEDNO ZANIMANJE PLATA DO 4.000 €: Ne upisuju više ni IT, gasiće se odeljenja

Društvo -

Svršene osmake više ne zanimaju elektrotehničke škole, naročito IT smerovi, što u stručnim školama, što u gimnazijama!

Ono što je bilo u samom vrhu interesovanja sada doživljava znatan pad kako u broju prijavljenih, tako i u broju bodova za upis.

- Jedan od razloga je prilična popunjenost tržišta. IT smerovi u gimnazijama su poluprazni, imaju od sedam do deset učenika, popunjene su samo dve, tri gimnazije. Činjenica je da za specijalizovana odeljenja za informatiku nema velikog interesovanja i smatram da će se ta odeljenja polako gasiti - kaže za Kurir Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, i dodaje:

ispit, završni ispit, Srednjoškolci
foto: Dragana Udovičić

- S druge strane, svršeni srednjoškolci se i dalje interesuju za fakultete na kojima postoje ovi smerovi, ali i to interesovanje polako opada. Zato medicinske škole ne prestaju da kod malih maturanata budu prva želja. Ne zaostaju ni Vazduhoplovna akademija, škole za ugostiteljstvo i turizam. Antić kaže da đaci i dalje ne upisuju zanatske škole, a pojedini zanati daju platu kao da rade u IT sektoru.

Milorad Antić
foto: Kurir tv

- Zavarivač je zanimanje koje donosi platu od 2.000 do 4.000 evra mesečno. Mislim da su građevinske škole pogrešile što su neke smerove nazvale stručnije. Na primer, monter suve gradnje je u stvari tesar, i to većina ljudi ne zna. Takođe, tehničar za završene građevinske radove je armirač, a moler je izvođač dekorativnih površina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja