ZBOG JEDNOG PREKRŠAJA SE MOŽE I U ZATVOR Ovo su se promene koje će sačekati đake kada opet sednu u klupe
Foto: Kurir/T.I.

ZBOG JEDNOG PREKRŠAJA SE MOŽE I U ZATVOR Ovo su se promene koje će sačekati đake kada opet sednu u klupe

Društvo -

Nakon turbulentne školske godine, koju su nažalost obeležila brojna nasilja nad profesorima, kako od strane učenika, tako i od strane roditelja, letnji raspust je napokon krenuo. Međutim, učenici moraju imati na umu da ih od septembra, kada se vraćaju u školske klupe, očekuju radikalne promene.

Naime, Ministarstvo prosvete je u saradnji sa Vladom Republike Srbije donelo niz mera, i to u cilju da se sistem obrazovanja u Srbiji unapredi, a nasilje među vršnjacima, ali i nad profesorima spreči.

Po prvi put u istoriji srpskog obrazovanja učenik će, prema dopunjenom zakonu, moći da bude suspendovan na pet dana, vladanje će se ocenjivati i ulaziti u prosek od drugog razreda, za napad na službeno lice u obrazovnoj ustanovi moćiće da se dobije i do tri godine zatvora, a umesto 30 u jednom odeljenju boraviće po 28 učenika.

Za napad na profesora i do 3 godine zatvora

Mera koja je poslednja doneta, ali i ona najznačajnija nastavnicima i profesorima jeste ona za koju su se najviše i borili - izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi.

Na sastanku na kojem su predstavnici Vlade Srbije razgovarali sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti dogovoreno je da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde uvrsti, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi s poslovima koje to lice obavlja, prema članu 344b, "kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine".

- Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1 ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1 ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina - navodi se u radnom tekstu s kojim su se reprezentativni sindikati u prosveti usaglasili.

škola, profesor
foto: Shutterstock

Suspenzija - poslednja opomena učeniku

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija istakao je ranije za RTS da suspenzija ima smisla i da je to zapravo poslednja opomena učeniku, pogotovo kada je reč o srednjim školama, te da bi nakon toga moglo uslediti i isključenje.

"Kako je objašnjeno, suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede - kao što su neke tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje", navodi Markov.

Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu. Prosvetari kažu da je mera dobra, jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Ocene iz vladanja od drugog razreda

Uz uvođenje suspenzije za učenike koji počine nasilje, promene i u ocenjivanju vladanja. Umesto od petog razreda, od sada će u prosek ulaziti od drugog.

"Opet je tendencija, ne da ta ocena žigoše dete, da ga ružno obeleži za žitav život. Da se kaže da je još u osnovnoj školi... nego da ta jedinica iz vladanja opet bude alarm za roditelja, nastavnika, odeljenskog starešinu, za njegove drugare", istakla je ministarka prosvete.

Novina je i to što će roditelji moći da ocenjuju nastavnike. Ako bar polovina roditelja oceni da predavač krši propise, prigovor ide na ocenu direktoru, a nastavnika ne čeka kazna, već edukacija i mentorski rad. To je još jedan udar na profesiju, ocenjuju nastavnici.

U odeljenju od 1. septembra 28 učenika u odeljenju

Još jedna izmena zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koja je usvojena prošle godine, ali stupa na snagu od školske 2024/25. godine i odnosi se na odeljenja prvog razreda, jeste smanjenje broja učenika u jednom odeljenju.

škola, učenje, đaci, Matura, Srednjoškolci
foto: Shutterstock

Naime, od naredne školske godine odeljenja u osnovnim i srednjim školama imaće najviše po 28 učenika.

Prema sadašnjim propisima odeljenja broje do 30 učenika, dok Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa da izuzetno, odeljenje istog razreda u osnovnoj školi može da ima do 33 učenika, uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Novim propisima broj učenika je smanjen za dva, a u osnovnim školama izuzetno, odeljenje istog razreda može da ima do 31 učenika, takođe uz saglasnost prosvetne vlasti.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

07:36

VELIKI BROJ ŠKOLA JE PODRŽAO PREPORUKU! Slavica Đukić Dejanović o sugestiji Ministarstva prosvete: Preporuka nije obavezujuća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track