SREDNJOŠKOLCI IZ ITHS KREIRALI ZABAVNU RETRO VIDEO IGRICU: Vraća u zlatno doba gejminga, a napravili je za samo dve nedelje!
Foto: Printskrin/Jutjub

mlade nade

SREDNJOŠKOLCI IZ ITHS KREIRALI ZABAVNU RETRO VIDEO IGRICU: Vraća u zlatno doba gejminga, a napravili je za samo dve nedelje!

Društvo -

Četiri učenika Srednje škole za informacione tehnologije (ITHS) - Luka Milić, Andrija Elez, Vuk Bajić i Luka Žutić, iako vrlo mladi, uradili su fantastičnu stvar - kreirali su zabavnu, retro video igricu, pod nazivom "Pixel Quest ITHS"!

Oni su na Jutjub kanalu ITHS ispričali odakle im motivacija za kreiranje igrice, kako ona izgleda i kako je nastala.

- Uradili smo više projekata u projektnom centru, ali ovo je jedan od najzanimljivijih. Igricu smo pravili otprilike dve nedelje. Sama ideja za ovu igricu je došla od onih igrica koje smo igrali kada smo bili mlađi. Nadamo se da možemo da omogućimo deci našeg uzrasta i mlađim od nas da sa zadovoljstvom igraju igricu kao što je nama bilo zadovoljstvo da igramo neke druge igrice kada smo bili mlađi - rekao je Vuk Bajić, učenik III-4.

Luka Milić, učenik III-4 predstavio je igricu.

- Igrica je pravljena u retro stilu, gde je većina tekstura napravljena u pikselima. Sastoji se od četiri nivoa i cilj igirice je da se pređu ta četiri nivoa dok skupljate novčiće, izbegavajući prepreke - rekao je Luka.

Luka Žutić, učenik III-4 rekao je da je u pravljenju igrice korišten programski jezik C-Sharp, koji oni trenutno uče u školi:

- Ovaj jezik smo u suštini sad, dok smo pravili ovu igricu, još više naučili. I, takođe, smo koristili ovde Juniti, to je program koji se koristi za sklapanje ovakve igre.

Andrija Elez, učenik II-4, rekao je da će ova igrica vrlo brzo biti dostupna za preuzimanje na mobilnim uređajima.

- Želeo bih da se zahvalim profesorici Andrijani što je okupila ovako dobar tim i što smo uspeli da realizujemo igricu u što kraćem vremenskom periodu. Takođe, projektni centar se trudi da što više projekata održi i da projekte koji su već napravljeni održi u životu što je više moguće - rekao je.

- U Srednjoj školi za informacione tehnologije već godinama postoji Projektni centar ITHS, koji vode profesori Nikola Dragović i Andrijana Vasić, a koji okuplja mlade naučnike oko različitih projektnih izazova. U tom centru naši đaci stiču neprocenjivo iskustvo, jer svoje znanje mogu praktično da primene. Angažovanje u okviru centra našim učenicima donosi iskustvo koje će im i te kako značiti u daljoj karijeri - navodi ITHS u opisu snimka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja