UBRZANO ŠIRENJE VIRUSA AFRIČKE KUGE U VALJEVSKOM KRAJU: Za ovu bolest nema ni leka, ni vakcine
Foto: Kurir.rs/S.S.

U valjevskim i mioničkim selima

UBRZANO ŠIRENJE VIRUSA AFRIČKE KUGE U VALJEVSKOM KRAJU: Za ovu bolest nema ni leka, ni vakcine

Društvo -

VALJEVO- U valjevskim i mioničkim selima je došlo do ubrzanog širenja virusa afričke kuge svinja.

Tako se za samo dva meseca, u maju i junu, na spisku Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede našlo čak 19 sela, koja su proglašena zaraženim područjima.

„Afrička kuga” kod domaćih svinja do sada je potvrđena u selima na području Valjeva - Osladić, Lukavac, Beomužević, Dupljaj, Kozličić, Klanica, Popučke, Loznica, Gornja Bukovica, Rabas, Lelić i Miličinica.

U mioničkoj opštini virus je izolovan na farmama u Brežđu, Paštriću, Struganiku, Ključu, Popadiću, Gornjem Lajkovcu, te selu Mionica.

Do masovnog širenja ove izuzetno zarazne bolesti, od koje nema leka i ne postoji vakcina, a koja se prenosi izuzetno lako, došlo je tokom juna.

To potvđuje i najveći broj izdatih rešenja od strane Uprave za veterinu o proglašenju zaraženih područja - čak 17, od čega najviše u selima oko Valjeva, dok je selo Popadić kod Mionice u kratkom periodu po drugi put proglašeno zaraženim područjem.

Inače, prisustvo virusa afričke kuge svinja, po prvi put na teritoriji Kolubarskog okruga, je registrovano u januaru ove godine kod domaćih svinja na farmi u poljoprivrednom domaćinstvu u selu Babajić kod Ljiga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track