MINISTARKA POLOŽILA KAMEN TEMELJAC ZA DOGRADNJU ŠKOLE U OSEČINI! Žarić Kovačević: Za 2 godine uloženo 72 miliona u njenu obnovu
Foto: MDULS

ministarstvo državne uprave i lokalne samuprave

MINISTARKA POLOŽILA KAMEN TEMELJAC ZA DOGRADNJU ŠKOLE U OSEČINI! Žarić Kovačević: Za 2 godine uloženo 72 miliona u njenu obnovu

Društvo -

Nakon uspešno sprovedene prve faze, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u Osečini pomaže i realizaciju druge faze rekonstrukcije školskog objekta Obrazovno-vaspitnog centra "Braća Nedić".

Tim povodom ministar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i predsednik opštine Osečina Nikola Tomić položili su kamen temeljac na mestu gde će biti dograđen novi objekat površine 300 kvm pri školskoj zgradi OVC „Braća Nedić". Svečanosti polaganja kamena temeljca za proširenje škole prisustvao je i državni sekretar u MDULS Đorđe Dabić.

Ministarka Žarić Kovačević polaže kamen temeljac
Ministarka Žarić Kovačević polaže kamen temeljacfoto: MDULS

Podsetivši da je u prvoj fazi obnove, Ministarstvo uložilo 35,9 miliona dinara iz Budžetskog fonda, da je prošle godine škola u potpunosti modernizovana, te da zahvaljujući tome učenici imaju odlične tehničke uslove za rad i odvijanje nastave, ministar Žarić Kovačević je navela da u drugoj fazi Ministarstvo ulaže blizu 36 miliona dinara u proširenje postojećih kapaciteta škole.

- Za dve godine ukupno 72 miliona dinara Ministarstvo je uložilo u obnovu škole u Osečini. Verujem da ćemo nakon završetka druge faze radova, osim toga što ćemo proširenjem objekta obezbediti dodatni prostor, imati i kompletno uređeno dvorište sa pešačkim stazama i prilazom, te da će ceo ovaj kompleks biti sređen i tačno onakav kakav građani Osečine i zaslužuju - poručila je ministarka, i dodala, da je MDULS prepoznalo važnost da se obnovi zdanje srednje škole i potrebu lokalne zajednice da ulaže u infrastrukturu.

Ona je navela da je zadovoljna što Ministarstvo pomaže i podržava unapređenje uslova za školovanje mladih, kako bi oni ostali da žive i rade u svom kraju i pomogli njegov razvoj.

Ministarka sa predsednikom opštine Osečina
Ministarka sa predsednikom opštine Osečinafoto: MDULS

Žarić Kovačević je poručila i da Ministarstvo pomaže i da do kraja godine Osečina dobije jedinstveno upravno mesto, odnosno da građanima bude na raspolaganju centralni prostor u kojem će, u jednom savremenom ambijentu, i bez šetnje od šaltera do šaltera, moći da ostvare više prava, odnosno da završe više poslova koje imaju sa organima uprave. U uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta u Osečini MDULS ulaže više od 6,5 miliona dinara.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević obišla je i samačko domaćinstvo Slobodana Milisavljevića u selu Osečina, jednom od dva sela koje je najviše stradalo tokom poslednjeg olujnog nevremena. Kuća Milosavljevića pretrpela je ogromnu štetu, pre svega na krovnoj konstrukciji gde je uništeno više od 6.000 komada crepova.

Zahvaljujući zajedničkoj podršci države i lokalne samoprave, otpočela je obnova i u toku je postavljanje novih crepova na ovoj kući.

Ulaganje u budućnost
Ulaganje u budućnostfoto: MDULS

Podsećajući da je ovo četvrti put u poslednjih deset godina da Osečina strada od posledica vremenskih nepogoda, te da je u prošlosti ova opština u tri navrata pretrpela štete od poplava, u 2014. i 2020. godini, kao i u majskim poplavama 2023. godine, kada su stradali usevi, domaćinstva i infrastruktura, ministar Žarić Kovačević je ukazala da država ima obavezu i da će pomoći ljudima da se oporave od katastrofe bez obzira na to što se u ovom trenutku procenjuje da su štete zaista ogromne.

Na kraju posete Osečini, ministar Žarić Kovačević je u selu Lopatanj obišla kompaniju „Podgorina voće d.o.o." koja je jedan od lidera u proizvodnji i preradi suve šljive, voću po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track