NIKADA NISMO TRPELI ROPSTVO: U Loznici obeležen nekadašnji Dan borca
Foto: T. Ilić

NIKADA NISMO TRPELI ROPSTVO: U Loznici obeležen nekadašnji Dan borca

Društvo -

Polaganjem venaca na spomenik Vladi Zečeviću i ispred biste Georgiju Jakšiću u srednjoškolskom parku, nekadašnji državni praznik Dan borca 4. jul, obeležile su delegacije Grada Loznice i Gradskog odbora SUBNOR-a.

U ime grada vence su položili član Gradskog veća Ljubinko Đokić i pomoćnik gradonačelnika Milan Jugović koji je rekao da će grad Loznica ‘‘zauvek pamtiti žrtvu naših predaka, a obeležavanjem ovako značajnih datuma podsećamo se koliko često smo stradali kroz svoju istoriju’‘.

- Ovo je prilika da izrazimo poštovanje prema svim nevino stradalim žrtvama - civilima, prema svima koji su dali svoj doprinos u borbi za slobodu i svima koji su živote ugradili u temelje srpske državnosti i slobode koju mi danas baštinimo. Srpski narod nikada nije znao živeti u ropstvu. Zbog nastojanja da bude svoj na svome često je plaćao visoku cenu, češće od drugih, a često upravo naši krajevi Podrinje, Jadar i Rađevina kao što je to bilo i pre osam decenija kada je plamen slobode zapaljen u ovim krajevima pa se razbuktao širom tadašnje Jugoslavije - rekao je Jugović i naveo da su nam preci pokazali kako se u ratu osvaja sloboda i na tome ćemo im biti večno zahvalni, a naš zadatak je da u miru budemo kadri da sačuvamo slobodu koju smo od njih nasledili.

Prema rečima Milorada Komarčevića, v.d. predsednika Gradskog odbora SUBNOR-a, Savez boraca od devedesetih godina ne obeležava samo datume iz NOB-a već neguje sve tradicije i odaje poštu svim poginulima u oslobodilačkim ratovima Srbije.

- Odluka da se sa pojedinačnih akcija protiv okupatora pređe na organizovani otpor doneta je 4. jula, što je ubrzo i počelo, prvo u Srbiji a posle u ostalim jugoslovenskim krajevima. U Loznici, odnosno tadašnjem u jadarskom srezu, odazvalo se 4.500 boraca od kojih se 700 nije vratilo, a ovaj kraj ima i veliki broj civilnih žrtava. Samo u Dragincu streljano je blizu 3.000 dece, žena i starih, a sve vreme rata ljudi su ubijani i odvođeni u logore - rekao je on dok je o istorijskoj strani ovog datuma govorio pukovnik u penziji Miloš Dejanović.

Obeležavanja Dana borca organizovali su gradska uprava, Centar za kulturu ‘‘Vuk Karadžić’‘ i loznički SUBNOR-a. Inače, odluku o pozidanju oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora Politbiro Centralnog komiteta KPJ doneo je 4. jula 1941. Četiri godine kasnije taj datum je proglašen za Dan borca i sve do 2001. godine bio je državni praznik kada je ukinut.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja