PROFESORI RUDARSKOG FAKULTETA ZA KURIR OTKRILI SVE O EKSPLOATACIJI LITIJUMA: Oborili sve sumnje! Ovo je REŠENJE problema otpada
Foto: Kurir televizija, Shutterstock

kurir televizija

PROFESORI RUDARSKOG FAKULTETA ZA KURIR OTKRILI SVE O EKSPLOATACIJI LITIJUMA: Oborili sve sumnje! Ovo je REŠENJE problema otpada

Društvo -

Projektom "Jadar" kompanije Rio Tinto planirano je rudarenje litijuma na području reke Jadar kod Loznice na zapadu Srbije. Na tom mestu, 120 kilometara od Beograda, ova britansko-australijska kompanija je 2004. godine pronašla ležište novog minerala litijuma i bora, nazvanog jadarit po kraju u kojem je otkriven.

Eksploatacija je bila predviđena od 2026. godine po dobijanju potrebnih dozvola i izgradnji rudnika. Međutim, projekat Rio Tinta obustavila je Vlada Srbije 2022. godine zbog velikih protesta ekoloških organizacija i dela građana.

U emisiji "Usijanje" gosti su bili prof. Dinko Knežević i prof. Čedomir Beljić sa Rudarsko-geološkog fakulteta, kao i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, koji su govorili o eksploataciji minerala jadarita i litijuma.

Prof. Čedomir Beljić o metodama rudarenja i zaštiti životne sredine

- Na koji način bi se eksploatisao mineral jadarita? Iz minerala jadarita kako bi se eksploatisao litijum? Eksploatacija jadarita je predviđena da se obavlja podzemnom eksploatacijom. To znači podzemnim otkopavanjem, što je metod koji najmanje utiče na životnu sredinu. Metode sa zasipavanjem, tzv. "backfill" metode, omogućavaju da prostor koji se otkopa bude zapunjen inertnom masom, što minimizuje uticaj na površinu terena - objasnio je prof. Beljić.

Čedomir Beljić
foto: Kurir televizija

Prof. Dinko Knežević o rudarskom procesu i tehnologiji

Profesor Knežević je detaljno opisao proces rudarenja i pripreme sirovine za dalju preradu.

- Prvo se rudarskom pripremom usitnjava kamenita masa u tri stepena drobljenja, prosejava i klasira. Tako dobijamo koncentrat jadarita, koji dalje ide u hemijsku fabriku - rekao je Knežević.

Dinko Knežević
foto: Kurir televizija

Knežević je takođe istakao da rudarstvo koristi samo fizičko-mehaničke metode i da ne vrši ekstrakciju hemijskih elemenata, što rade metalurzi i hemičari.

- Mi ovde govorimo o fizičko-mehaničkim metodama, dok su hemijski procesi vezani za kasnije faze prerade - dodao je.

Dejan Vuk Stanković o ekonomskom značaju litijuma

Dejan Vuk Stanković je naglasio ekonomski značaj litijuma za Srbiju.

- Investicija u rudnik litijuma je direktna strana investicija vredna skoro 3 milijarde evra. Ovo će doneti značajne ekonomske benefite, ne samo kroz rudnu rentu već i kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva i izgradnju infrastrukture - istakao je Stanković.

Dejan Vuk Stankovic
foto: Kurir televizija

Stanković je takođe objasnio da litijum ima široku primenu u industriji, posebno u proizvodnji ionsko-litijumskih baterija koje se koriste u električnim automobilima, laptopovima, mobilnim telefonima i odbrambenoj industriji.

- Litijum je strateški važna sirovina jer omogućava skladištenje i prenos energije, a Srbija ima značajne rezerve ovog minerala - dodao je.

Uticaj na životnu sredinu i rešenje problema otpada

Prof. Beljić je objasnio kako će se rešavati problem otpada.

- Postoji četiri vrste otpada: dva rudarska i dva hemijska. Rudarski otpad je krupnozrni i nije preterano opasan, dok su hemijski otpadi usitnjeni i zahtevaju posebne tehnologije za deponovanje. Planirano je da se polovina jalovine vraća nazad u rudnik, što značajno smanjuje količinu otpada na površini - rekao je Beljić.

11:10

PROFESORI RUDARSKOG FAKUTLETA ZA KURIR OTKRILI SVE O EKSPLOATACIJI LITIJUMA: Oborili sve sumnje! Ovo je REŠENJE problema otpada

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja