Amerikanac sam po rođenju, Srbin u srcu. Od prošle godine sam i pravoslavac, a kršteno ime mi je Trifun. Fasciniran sam delom Nikole Tesle, zbog čega sam već petnaest godina član Tesline naučne fondacije u Filadelfiji.

Ovako sebe ukratko predstavlja Semjuel Mejson iz Nju Džerzija u SAD, kojeg smo nedavno upoznali u Gračanici gde je prisustvovao otkrivanju biste Nikole Tesle.Ovaj mladi čovek koji se bavi naučnim i istraživačkim radom u okviru Tesline naučne fondacije, od kada je prihvatio pravoslavlje posvećeno istražuje i istoriju i kulturu Srba.

bista-nikole-tesle.jpg
Kosovo Online 
foto: Kosovo Online

- Jednostavno, oduševljen sam likom i delom Nikole Tesle. Njegov briljantni, genijalni um podario nam je sjajne izume bez kojih danas ne bismo mogli da živimo. Ali sam pre svega oduševljen što je sve to čovečanstvu poklonio, dao besplatno, a ljudima je trajno promenio način života - priča Semjuel za "Novosti" brzo, kao da želi da što više kaže o svojoj oduševljenosti srpskim naučnikom i njegovim narodom.

- Zbog Tesle sam postao i Srbin i pravoslavac - ponovio nam je više puta Sem, kako ga prijatelji zovu.

I dok s ponosom ističe da se prošle godine krstio u manastiru Petrovica na Fruškoj gori, Semjuel čije je kršteno ime Trifun ponosno ističe da mu je kuma bila naša poznata glumica Vjera Mujović i dodaje da se u Srbiji, a često i u Americi predstavlja kao Trifun.

vjera-portret-foto-nebojsa-babic-2.jpg
Nebojša Babić 
Vjera Mujovićfoto: Nebojša Babić

Otkriva nam i da se proteklih dana, tokom boravka u našoj zemlji, najviše radovao obilasku pravoslavnih svetinja na Kosmetu.

- Ovde, na Kosovu i Metohiji, osećam neku posebnu energiju. Neki Božji dar koji je Srbima dat, baš kao što i Nikola Tesla pripada vašem narodu. Ali, upravo tamo gde je najveća božanska sila tu su i najveća iskušenja - ističe Semjuel svoje prve utiske o boravku na Kosovu i Metohiji.

Boravio je, kaže u Gračanici, a za Vidovdan je bio na Gazimestanu, obišao je i Kosovsku Mitrovicu.

- Fascinirale su me freske u manastiru Gračanica. Zanemeo sam pred njima. Ali, ništa manje nije lepa ni sama crkva, građevina je prosto veličanstvena - iskren je Semjuel.

0211-filip-plavcic-manastir-gracanica.jpg
Filip Plavčić 
Gračanicafoto: Filip Plavčić

Iako razume srpski jezik i zna da odgovori na neka od pitanja, dok razgovaramo više se "držao" maternjeg jezika.

No, kako je razgovor dalje odmicao sve više je bilo pitanja od njega za nas. Do detalja se raspitivao o životu Srba na Kosovu i Metohiji, situaciji u kojoj se nalaze, imaju li zaštitu, šta se dešava sa mostom na Ibru između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice... Tražio je objašnjenja zašto se Albanci koji su nekada bili neuporediva manjina sada tako užasno ophode prema Srbima...

- Kako to da svet ne vidi istinu - zapitao se, rastužen i vidno neraspoložen, nekoliko puta.

Dok je Semjuel boravio u Gračanici, njeni meštani su tokom nedavnih Vidovdanskih svečanosti isticali oduševljenje Semjuelovim ponašanjem. Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije u Filadelfiji, ispričao nam je da Semjuel obožava srpska jela kao i da voli da popije i pokoju čašicu šljivovice čiji naziv izgovara na perfektnom srpskom jeziku.

- Tako smo se jedne večeri u Gračanici družili sa meštanima a Sem je sa njima pio rakiju i pritom je obavezno "ukrštao" čaše. Kada je došao do sedne rekao sam mu da je ipak dovoljno i da ne nastavlja - priča nam Nikola koji o ovom svom saradniku iz Fondacije ima samo reči hvale.

Kada smo sa Semjuelom krenuli put Gazimestana njegova pitanja su se nizala jedno za drugim. Semjuel je i sam iznosio svoje zaključke... Ali, kako je rekao, srećan je što je blagosloven da vidi srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, da se divi njihovoj lepoti, da hrani dušu iz njihove duhovnosti.

- Ponosan sam što smo postavili spomenik Nikoli Tesli u Gračanici. To lepo mesto je, kako sam shvatio, na neki način srce srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao što su Kosovo i Metohija srce Srbije - dodaje sagovornik.

U FONDACIJI 15 GODINA

Vredan, odan i posvećen

Semjuel Mejson se u Teslinoj naučnoj fondaciji bavi naučnim radom, prvenstveno obukom mladih kadrova i promocijama Teslinog naučnog rada širom sveta. U našu fondaciju došao je pre petnaest godina i od tada je neprestano sa mnom. Osim što je darovit i poseduje raskošno, veliko znanja iz oblasti tehnike, najveće vrline koje ga krase su što je vredan, odan i posvećen radu. Zapravo on svuda ide sa mnom, a njegova devojka u šali kaže da se ponaša kao da mi je sin - ispričao je Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije u Filadelfiji koja je za Vidovdan u Gračanici, a na prethodnu inicijativu Rade Komazec, direktora "Panorame - Jedinstva" postavila bistu Nikole Tesle.

Kurir.rs/ Novosti/ S.Đ.

Bonus video:

Kurir televiy KOMŠIJU MI ŽIVOG ZAPALILI, A HODŽA IM POKAZIVAO GDE SU SRPSKE KUĆE! Bolna ispovest srpkinje koja je preživela pogrom Srba sa KiM