KIKINDA - Aleksandra Markov iz Kikinde, povukla je netipičan potez i nakon 11 godina provedenih u svetu, sa diplomom master ekonomista sa posebnim fokusom na obrazovanje, koju je stekla na Kembridžu, odlučila da se vrati u Srbiju.

Iz rodnog grada otisnula se kao sedamnaestogodišnja gimnazijalka. Dobila je stipendiju za United World College od Adriatic u jednom malom mestu kod Trsta.

Privatna Arhiva KIKINĐANKA SE NAKON 11 GODINA VRATILA U SRBIJU: Posle Kembridža i Abu Dabija otkrila zašto je PRESEKLA! Sad će raditi u UN (FOTO)

Potom je izabrala njujorški Univerzitet u Abu Dabiju i završila ekonomiju. Četiri godine radila je u Dubaiju u jednoj firmi za menadžment i konstalting:

- Bila sam savetnica za ekonomiju, obrazovanje i kulturu. Upoznala sam ljude iz svih krajeva sveta. Naravno, bila sam jedina studentkinja iz Kikinde i među petoro iz Srbije. Želja za napredovanjem opredelila me je da Bliski istok zamenim za Evropu. Dobila sam stipendiju britanske vlade, koja stipendira srpske studente i upisala Kembridž. I troškove mog školovanja u Abu Dabiju snosila je vlada UAE. Upoznala sam nove kulture i ljude iz celog sveta, ali sam na kraju odlučila da se vratim u Srbiju - kaže Aleksandra za Kurir i pojašnjava zašto je donela takvu odluku:

aleksandra-markov-foto-s.u.-2.jpg
Kurir/S.U. 
foto: Kurir/S.U.

Majka je naučila da čita i piše kad je imala tri godine

U fokusu mog master rada na Kembridžu bila je uključenost roditelja u osnovno obrazovanje dece. To mi je bilo posebno zanimljivo, možda i iz ličnog iskustva. Majka me je naučila da čitam i pišem kad sam imala tri godine. Planiram da moj master rad prevedem na srpski jezik i podelim direktorima kikindskih škola- otkriva Aleksandra.

- Tokom školovanja bila sam u Italiji, UAE, Velikoj Britaniji, Americi, Kini i Africi. Imam bezbroj lepih uspomena, ali ne mogu a da ne konstatujem da sam ipak svugde bila stranac i tako se i osećala. I zaista. Naš narod lepo kaže: Svuda pođi, kući dođi”. Konkurisala sam i dobila posao u kancelariji UN u Beogradu, koji se bavi ekonomskim razvojem. Biću konsultan za javne politike, a moj zadak biće unapređivanje ekonomskog razvoja Srbije. Iskreno, nisam očekivala da će baš mene izabrati. Biću blizu roditelja, ali i negde gde se ne osećam kao stranac - kaže Aleksandra.

aleksandra-markov-foto-s.u.-3.jpg
Kurir/S.U. 
foto: Kurir/S.U.

I njoj je poznato da značajan broj mladih ljudi nakon stečene diplome odlazi iz Srbije:

- Moja iskustva su, očigledno, drugačija. Mladim ljudima savetujem da budu istrajni i veruju u sebe - jasna je Aleksandra.

Kurir.rs/S.U.

Bonus video:

Kurir televizija STUDENTKINJA RAZVILA IGRICU KOJA ĆE RAZVITI SVEST DECI O RECIKLAŽI: Enviro će uz pomoć Zelenka udahnuti novi život Novom Sadu