U Srbiji je pored tropskih temperatura prisutan i vrlo visok indeks UV zračenja.

Stručnjaci savetuju da budemo veoma oprezni kada se izlažemo suncu, zbog potencijalnih promena na koži, koje mogu da dovedu i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Na koji način da se najbolje zaštitimo za gledaoce jutarnjeg programa Redakcija istraživala je novinarka Kurir televizije Nevena Milošević u razgovoru sa dermatologom Đorđem Krstićem.

djordje-krstic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Prvenstveno, naročito u letnjim mesecima, treba izbegavati sunce u periodima od deset ujutru do pet popodne. Ukoliko moramo da budemo već izloženi, treba koristiti zaštitne faktore u vidu krema, minimum 30% SPF-a da bude. Potrebno ih je nanositi više puta u toku dana, a preporučuje se na 2 do 3 sata. Nositi šešire sa širim obodima, kačkete, takođe, naočare za sunce sa staklima koji imaju UV zaštitu 100%, to je takođe jako bitno. Nositi duže pantalone i prosto izbegavati izlaženja ako baš nije neophodno po ovim vrućinama. Ne samo zbog štetnog dejstva UV zraka, nego zbog toga što možete da se onesvestite, da kolabirate od ove vrućine - rekao je dr Krstić.

Pojasnio je i koji su najveći rizici koji prete kada je povećano UV zračenje tokom letnjih mesecu.

Kurir televizija "KANCER NIJE JEDINI RIZIK PRETERANOM IZLAGANJU SUNCU" Dermatolog upozorio na mnogobrojne opasnosti zbog pojačanog UV zračenja

- UV radijacija je glavna za nastanak različitih karcinoma kože, kako melanoma, tako i bazilioma, planocelularnog karcinoma i još nekih drugih. Tako da je to kancerogeno dejstvo najgore što može se desiti, pored, naravno, fotoejdžinga i fotooštećenja kože koje se dešava tokom cele godine. Tako da zapravo SPF trebamo koristiti i u zimskim periodima i u letnjim periodima, s tim da je akcenat na letnim s obzirom da je UV indeks zračenja drastično veći nego u periodu u zimu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir TV UV ZRAČENJE