KAKO DA PREŽIVITE PUT NA PAKLENIM VRUĆINAMA: Evo kada bi trebalo da isključite klimu u autu i šta morate imati u automobilu!
Foto: Shutterstock

važno

KAKO DA PREŽIVITE PUT NA PAKLENIM VRUĆINAMA: Evo kada bi trebalo da isključite klimu u autu i šta morate imati u automobilu!

Društvo -

Temprature izmerene u hladu ove sedmice će ići do paklenih 40 stepeni Celzijusovih, lokalno i stepen, dva više. A sezona godišnjih odmora je počela, pa mnogi su se zaputili put mora. Uglavnom porodično. I sa neretko malom decom.

Svako ko putuje automobilom na dužoj relaciji mora da ima bar dva litra vode po osobi, hranu, važna je i ispravna auto-klimu, ali i dovoljno goriva u rezervoaru upravo zbog rada klime, posebno ako se na vrućinama duže čeka na granici! Važan savet je da u toj koloni nikako ni vozač ni ostali putnici, posebno deca, ne izlaze napolje i šetkaju okolo, kao što se može videti.

Temperatura u vozilu ne bi trebalo da bude niža sedam do deset stepeni u odnosu na spoljašnju. Ako je vožnja na neku kraću destinaciju onda je savet da se ne uključuje klima već da se otvore prozori i napravi promaja.

Grčka, Vrućina
foto: Nicolas Koutsokostas/NurPhoto/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nikako s plaže pravo u kola

Kako rashladiti auto koji je dugo bio na suncu

Milan Marinković, serviser auto-klime, kaže za Kurir da auto-klimu nije neophodno servisirati neposredno pre puta, ali je bitno to uraditi dva puta godišnje odnosno na šest meseci.

plaža, more
foto: RINA

- Servis obavezno treba uraditi zbog nakupljenih bakterija i virusa. Čist filter dozvoljava bolji protok vazduha i klima je efikasnije i ekonomičnija. Kada auto dugo ostavljate na suncu ispred smeštaja ili pored plaže bez hlada još ako je tamnije boje ugrejaće se previše. U takvim slučajevima nemojte odmah sedati u vozilo, već vozač jedno 15, 20 minuta pre nego što krenete treba da otvori sve prozore da vazduh prostruji, a onda i jedno desetak minuta da bude uključena klima kako bi se temperature koliko toliko ujednačile. Tek nakon toga možete sesti u auto. Pazite da sve vreme imate dovoljno goriva zbog klime koja radi stalno - savetuje Marinković.

Na more bi valjalo putovati u ranim jutarnjim ili večernjim satima jer su manje gužve, a i vrelina dovodi do bržeg umora i iscrpljenosti vozača. Lekari ističu da je pauza od po 15 minuta na svaka dva sata važna.

Polovna Kola, Polovna Vozila, Prodaja, Klima, Auto Klima
foto: Shutterstock, Ilustracija

Dr Saša Milićević

Bez gaziranih pića

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da roditelji tokom letnjih putovanja decu moraju stalno da hidriraju.

- Veliki deo tela deteta je voda koju brže gube od odraslih i zato moraju stalno da se rehidriraju. Bebe moraju redovno da sisaju jer kroz majčino mleko dobijaju i hranu i tečnost. U kolima ne sme da bude previše hladno jer kod dece centar za termoregulaciju nije razvijen. Stalno treba proveravati da li su deci hladne ruke ili noge - kaže dr Milićević:

Saša Milićević
foto: Kurir televizija

- Nikako ne treba uzimati gazirane sokove koji pospešuju žeđ zbog šećera, već bi trebalo poneti običnu vodu, limunadu ili neki domaći sok.

Pedijatar kaže i da su zbog velikih gužvi na granicama velika i zadržavanja, ali da tada ne bi trebalo izlaziti napolje. - Razlika u temperaturi je velika i najbolje bi bilo sačekati u autu pod klimom. Ako su duže relacije ne bi je trebalo gasiti.

Vodu pre puta ohladiti, vozač ne sme da seda za volan praznog želuca, a ukoliko se desi da nekome muka ili da se ruke tresu obavezno treba da pojede i nešto slatko.

Savet majke

Stavite pelene na prozore

Postoje raznorazne zavesice i štitnici od sunca za prozore pozadi u automobilu, gde su i smeštena deca, ali jedna čitateljka Kurira kaže da uvek ostane dovoljno prostora da sunačani zraci se probiju i da je najefikasnija zaštita staviti pelene.

- Pelenica je tanka i ne privlači sunce, a odlično štiti dečije glavice koje mogu da izgore - kazala nam je ona.

Što se garderobe tiče treba obući nešto lagano, udobno i svetlijih boja, dok vožnja u papučama je rizična, a u Grčkoj, recimo, i kažnjiva.

auto
foto: Profimedia

Važno pravilo

Ugasiti klimu pred dolazak na odredište

Barem na nekih 500 do 600 metara pre nego da stignete na odredište trebalo bi da isključite klimu i malo odškrinete prozor kako bi se uređaj osušio da kasnije ne bi došlo do buđi i naprijatnog mirisa, a topao vazduh ispunio kabinu i tako se telo malo priviklo na ono što ga očekuje kada budete stali.

Neki od slučajeva smrti dece od toplotnog udara

  • Policija u San Antoniju uhapsila ja majku koja je po pakleno vrelom danu u automobilu ostavila svoje troje dece i otišla u šoping! Kako je preneo CNN, tragedija je izbegnuta nakon što je jedan od prolaznika slučajno video decu zaključanu u vozilu i pozvao policiju.
  • U Kninu, otac, profesionalni vojnik, prošle godine osumnjičen je da je izazvao smrt deteta koje je satima po vrućini ostalo zaključano u crnom automobilu. Otac je policijskim inspektorima rekao da je bio uveren da je dečaka odvezao u vrtić
  • Četvorogodišnja devojčica koju su radnici gradilišta pronašli u zatvorenom automobilu u Rovinjskom Selu preminula je u riječkoj bolnici. Otac ju ostavio u automobilu da je ne bi budio, a pritom nije upalio klimu i sve prozore je ostavio zatvorene da u automobil ne bi ulazila prašina sa gradilišta
  • Telo četvorogodišnje devojčice pronađeno je u automobilu u dvorištu kuće u mestu Donja Piskavica. Kako su naveli mediji, uzrok smrti je ekstremno pregrevanje. Igrala se u zatvorenom automobilu, parkiranom na suncu, a da niko od starijih nije obratio pažnju.
dete, otmica
foto: Shutterstock
  • Jednoipogodišnji dečak preminuo je u Sanskom Mostu kada je iz klimatizovanog automobila izašao na znatno višu temperaturu. Policija je tada saopštila da je mališan sa roditeljima doputovao iz Švedske.
  • Jednogodišnja devojčica je umrla od vrućine, a majka je posle devet sati shvatila da ju je ostavila u kolima kad ju je pozvao suprug koji je došao po devojčicu u vrtić, a nje tamo nije bilo. Majka je kasnila na posao u Ohaju i zaboravila da je povezla dete.
  • 27. juna devojčica sa Floride tragično je preminula od ekstremne vrućine nakon što je ostavljena zaključana u usijanom automobilu dečka njene majke, dok su oni išli na posao
  • - Petogodišnja devojčica umrla je u automobilu u kampu La Piodela u Muzanu u Švajcarskoj. Majka ju je samu ostavila u vozilu. Spasioci su pokušali da je ožive. Automobil se nalazio na 200 metara od kamp prikolice u kojoj se porodica odmarala.

Tragedije neizbežne ako se ne pazi

Lekari apeluju na roditelje da nikada i nigde ne ostavljaju decu samu u automobilu na vrućinama! Svedoci smo mnogih tragičnih slučajeva koji opominju na veliki oprez. Primera radi, u toku jednog sata temperatura, pokazala su merenja, u automobilu parkiranom na suncu na 35 stepeni porasla je do prosečnih 47 Celzijusa.

Grčka, more, letovanje, putovanje, auto, automobil, letovanje u Grčkoj
foto: Shutterstock

Bez putne apoteke ne idite na put

  • lekovi za snižavanje temperature
  • lek protiv mučnine
  • probiotik
  • prašak sa elektrolitima za rehidrataciju
  • sprej za nos
  • lek protiv alergija
  • lek za bol u grlu
  • kreme za opekotine
  • kreme sa zaštitnim faktorom

Kontrolna ploča u automobilu je dostizala do prosečnih 69 stepeni, volan je merio 53 stepena, dok su se sedišta zagrijala na prosečno 51 stupen.

Bonus video:

07:29

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track