Mnogi su se i sami uverili koliko je kovid podmukla bolest za koju ni posle prestanka pandemije nema adekvatne terapije ni leka. Iako postoji opšte uverenje da dugoročni simptomi kovida mogu biti uglavnom psihosomatski, nova studija potvrđuje suprotno.

Dugoročni uticaj i prisustvo virusa SARS-CoV-2 u telu je zapravo skriven, tvrde istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku i stručnjaci iz "CellSight Technologies" i "Kaiser Permanente South San Francisco Medical Center". Naime, u studiji su 24 pacijenta nakon oporavka od kovida pozvana na skeniranje celog tela, a snimak je pokazao da im je „unutrašnjost sijala kao jelka“, prenosi Science Alert.

Naime, radioaktivni lek poznat kao "tragač" otkrio je abnormalnu aktivnost T ćelija u moždanom stablu, kičmenoj moždini, koštanoj srži, nosu, grlu, nekim limfnim čvorovima, srcu i plućnom tkivu i crevima, u poređenju sa skeniranjem celog tela pre pandemije kovida.

Ovaj efekat je bio evidentan kod 18 ispitanika sa dugotrajnim simptomima kovida i kod šest učesnika koji su se potpuno oporavili od akutne faze korone.

Aktivacija T ćelija u nekim tkivima, kao što su kičmena moždina i crevni zid, bila je veća kod pacijenata koji su prijavili dugotrajne simptome kovida poređenju sa onima koji su se potpuno oporavili od infekcije. Pacijenti sa respiratornim tegobama takođe su pokazali povećanu aktivnost koju je „tragač” primetio u plućima i zidovima plućnih arterija.

Međutim, čak i oni koji su se potpuno oporavili od kovida i dalje su pokazivali promene u aktivnosti T ćelija u brojnim organima u poređenju sa kontrolama pre pandemije, u nekim slučajevima čak i dve i po godine nakon prve infekcije virusom.

screenshot-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kod nekih pojedinaca ova aktivnost traje godinama nakon inicijalne pojave koronavirusa i može biti povezana sa sistemskim promenama u imunološkoj aktivaciji, kao i prisustvom dugotrajnih simptoma kovida, zaključuju istraživači UCSF-a.

Ova studija sugeriše da čak i klinički blaga kovid infekcija može imati dugoročne posledice na imunološku homeostazu zasnovanu na tkivu i potencijalno rezultirati aktivnim virusnim rezervoarom u dubljim tkivima.

Istraživanja pokazuju da je dugotrajni kovid povezan sa postojanošću virusa SARS-CoV-2 u telu i abnormalnom imunološkom aktivnošću. Dugotrajni kovid je trenutno definisan nizom neobjašnjivih simptoma koji se pojavljuju nakon infekcije SARS-Cov-2, koji traju mesecima ili čak godinama, bez drugog poznatog uzroka.

Svi osim jednog učesnika istraživanja primili su najmanje jednu vakcinu protiv korone, kažu oni.

Istraživanja pokazuju da pacijenti sa dugotrajnim kovidom mogu patiti od hroničnih problema sa srcem, respiratornih problema, problema sa kožom, bubrezima, jetrom, slezinom, crevima, štitnom žlezdom i jajnicima.

Jedno objašnjenje za ovaj rasprostranjeni efekat uključuje aktivnost imunog sistema. Naučnici su otkrili da su biomarkeri upale i imunološke aktivacije često prisutni u krvi pacijenata nakon akutne faze virusne infekcije.

Autopsije COVID-19 takođe pokazuju dokaze o SARS-CoV-2 u celom telu, uključujući debelo crevo, grudni koš, mišiće, nerve i reproduktivni trakt. U nekim slučajevima, ostaci virusa su se pojavili u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon pojave prvih simptoma.

Neka istraživanja čak sugerišu da infekcija virusom SARS-CoV-2 može „probuditi“ druge uspavane viruse u telu.

Skeniranje mozga je otkrilo da su dugoročne promene mozga kod covida slične efektima sindroma hroničnog umora.

Kurir.rs/Science alert/Slobodna Dalmacija