USPEVATE OHLADITI STAN TOKOM VRELIH DANA? Klime mogu da naprave velike račune, ovo su dobri saveti, a fora sa frižiderom je vrh
Foto: Shutterstock

USPEVATE OHLADITI STAN TOKOM VRELIH DANA? Klime mogu da naprave velike račune, ovo su dobri saveti, a fora sa frižiderom je vrh

Društvo -

Optimalni uslovi za život i rad čoveka zahtevaju da vazduh u zatvorenim prostorijama ima temperaturu od 16 do 22 stepena Celzijusa. Temperature niže od 15 i iznad 22 stepena ne prijaju ljudskom organizmu, navodi se u Priručniku o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama.

Gotovo 40 odsto energije u stanovima i kućama se gubi zbog toga što vrata i prozori ne dihtuju, ali i zbog loše fasadne i krovne izolacije.

Senja Modli, dizajnerka enterijera, rekla je da uz potrebu za prijatnom temperaturom u kući, treba misliti i na troškove za grejanje i hlađenje, koji će biti veliki ukoliko ne postoji termoizolacija.

Ona savetuje zamenu prozora i postavljanje deblje izolacije koja će učiniti da se stan tokom leta ne pregreva, a tokom zime ne hladi previše.

Vrućine su baš nezgodne
Vrućine su baš nezgodnefoto: Shutterstock

Pored fasade, potrebno je postaviti izolaciju i na podu i krovu.

- Najbolji vid termoizolacije su mineralna vuna i stiropor - dodaje Modli.

I položaj stana, kao i na kom se spratu nalazi može da utiče na temperaturu.

Objašnjava da su temperature tokom leta prijatnije u stanovima orijentisanim prema jugozapadu ili jugoistoku.

- Na primer, kada stan gleda prema zapadu onda je leti sunce prejako celo poslepodne - kaže ona.

U idealnim uslovima, stan treba da bude orijentisan na dve strane sveta, te da bude na spratu "u sredini", kaže Modli.

Kako da vam u stanu bude prijatnije tokom leta

Pošto su idealni uslovi uglavnom nedostižni za većinu, evo nekoliko saveta kako da preživite vrele dane koji slede:

Zatvorite vrata i prozore

Iznenadićete se koliko se stan više i brže zagreje ukoliko su prozori i vrata otvoreni. Potrebno je da ih držite zatvorenim, a prozore možete i da zamračite.

Dom kao "mračna pećina"

Smotajte peškire i stavite ih kod donjeg dela vrata kako biste sprečili ulazak toplote. Isto možete da primenite i na prozorima.

Ventilator i led

Ovaj stari trik datira iz onog davnog doba u kojem klima uređaji nisu postojali. Naspram činije sa kockicama leda postavite ventilator koji će tako raspršivati hladniji vazduh po prostoriji.

Spavajte na pamučnoj posteljini

Najprijatnije je spavati i odmarati na posteljini proizvedenoj od prirodnog materijala, pamuka.

Ventilatori na plafonu

Ukoliko nemate rashladni uređaj, jedno od rešenja je postavljanje ventilatora na plafon. Tako se vazduh konstantno pomera, pa će u prostoriji biti prijatnije.

Prozore otvarajte strateški

Ustanite ranije i otvorite prozore da u kuću uđe svež jutarnji vazduh. Potom ih zatvorite u toku dana, tako ćete sprečite da toplota uđe u prostorije. Postavite vlažne čaršave na otvorene prozore ili vrata od balkona, i kvasite ih čim se osuše.

Posteljinu i pidžamu ohladite u frižideru

Možda zvuči ludo, ali ovaj trik će vam pomoći da lakše zaspite kada je u prostoriji jako toplo. Isto važi i za jastuk, ukoliko možete da ga ubacite u frižider. Takođe, par sati pred spavanje nakvasite čaršav ili peškir hladnom vodom, pa se pokrijte kada su polusuvi.

Kurir/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track