PO ČEMU JE JEDINSTVENA VLASOTINČANKA KRISTINA RAJKOVIĆ: Ponos je rodnog kraja i porodice koja joj je veliki oslonac
Foto: Printscreen/RTS

PO ČEMU JE JEDINSTVENA VLASOTINČANKA KRISTINA RAJKOVIĆ: Ponos je rodnog kraja i porodice koja joj je veliki oslonac

Društvo -

Vlasotinčanka Kristina Rajković najmlađi je doktorand na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Od početka studiranja ređa samo desetke. Kao najbolja na fakultetu dobila je odmah i posao.

Sa Vukovom diplomom završila je vlasotinačku Tehničku školu koja prednjači i u humanitarnom radu. To je Kristinu Rajković motivisalo da dobije indeks Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. U njemu sve desetke na osnovnim, master i doktorskim studijama. Tu su i brojni međunarodni certifikati za usavršavanje.

"Disciplina, organizacija. I nije to u početku bilo uopšte u planu, išlo je samo od sebe, a onda kasnije naravno trud, organizacija i velika ambicija", ističe Kristina Rajković, defektolog, asistent Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Beograd.

Stručnjak je za poremećaje vida. Na doktorskim studijama posvećena je ranoj intervenciji, prevremeno rođenim bebama i porodici.

Kristina Rajković
foto: Printscreen/RTS

Kristina kaže da joj je akcenat to šta porodica prolazi kada sazna da ima dete koje je u riziku nastanka nekog oštećenja ili razvojne smetnje.

“Nekako mi je, eto, cilj da promovišem više ranu intervenciju uopšte defektologiju kao struku, da dokažemo koliko je zapravo značajna defektologija i za porodicu, a ne samo za dete."

Ponos je Vlasotinca i porodice koja joj je veliki oslonac i podrška u svemu. Kristinin uspeh podstrek je mlađim sestrama da krenu njenim stopama.

"Smatram da je najveće zadovoljstvo svakog roditelja doživeti uspeh deteta većim od svog", naglašava Milanka Jović, Kristinina majka.

Uz stipendiju ministarstva nauke za najbolje doktorande Kristina je na veliku radost dobila i posao asistenta na fakultetu. Priželjkivala je to od početka.

"Ali sam znala da moram dosta da se pokažem, da sam morala dosta da radim, da se angažujem i na kraju kad sam dobila tu stipendiju to mi je omogućilo zapravo i zaposlenje", navodi Kristina Rajković.

Nauka joj je izazov i zadovoljstvo. Otuda i jaka volja i želja da da maksimum u istraživanjima i razvoju defektologije. Sa ciljevima i tempom koji je sama odredila Kristina bi mogla da bude najmlađi doktor nauka u zemlji.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

03:59

STUDENTKINJA NAPRAVILA IGRICU KOJA ĆE RAZVITI SVEST DECI O RECIKLAŽI: Enviro će uz pomoć Zelenka udahnuti novi život Novom Sadu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track