Dobrotvor iz Kanade Milomir Glavčić koji je institucijama i pojedincima u rodnom kraju poklonio oko 10 miliona evra, našao se na poštanskoj marki. U godini kada proslavlja 100. rođendan Srbija mu odaje počast i zbog sveukupnog doprinosa razvoju bilateralnh odnosa između Srbije i Kanade.

Milomir Glavčić je, posle Novaka Đokovićča, tek drugi živi Srbin koji se našao na poštanskoj marki.

“I to je jedna simbolika kojom mi želimo da pokažemo koliko država Srbija vrednuje sve ono što je gospodin Glavčić uradio za naše građane, za grad Kraljevo, za našu zemlju, za naš narod i da to ostaje putem poštanske marke zapisano za večnost, za istoriju filatelije”, kaže dr Adam Sofronijević, direktor RJ „Srbijamarka" Pošte Srbije.

A biće zapisano da je pomogao mnogima. U rodnim Popama podno Kopaonika, Raški i Kraljevu sagradio je dva dečja vrtića, dve crkve, dom kulture, biblioteku, most preko Ibra. Kraljevačkoj bolnici kupio je skupocenu medicinsku opremu i sanitetska vozila.

“Velika čast, a i meni lično zadovoljstvo biti rođak takvog čoveka, takvog humaniste kao što je moj deda Milomir Glavčić. Neizmerno hvala na svemu, zato što je pomogao i Srbiju i sav narod i mnogim ljudima u Srbiji je dao osmeh na licu”, kaže Goran Glavčić, unuk Milomira Glavčića.

Most između dve zemlje. Tako Milomira vide i u Srbiji i u Kanadi. Njegovom zaslugom, 2015. potpisana je povelja prijateljstva između Nijagarinih vodopada, gde danas Milomir živi, i Kraljeva. Za sada jedini dokument te vrste u savremenoj istoriji odnosa dve države.

“To je dobra priča za Kanadu kao zemlju imigranata da imamo nekog ko je svojim radom postigao toliko u našoj zemlji. Rekao bih da svi postignu ali gospodni Glavčić je izuzetan. Kao i vi, i mi smo ponosni jer je uspeh iskorstio da poboljša život ljudi u rodnom kraju. Ovde sam da mu, u ime Kanadske ambasade, odam počast”, navodi Dejvid Morgan, zamenik šefa misije ambasade Kanade u Srbiji.

Marka sa brojem jedan poklonjena je Milomiru, broj dva ostaće u gradskoj kući. Ograničena serija prodaje se samo u Kraljevu i Raški, a simbolično, sa njom pismo može stići i u Kanadu.

Kurir.rs/rts