Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević održala je danas u sedištu Podunavskog upravnog okruga sastanak sa načelnicom upravnog okruga dr Jasnom Avramović i predsednicima opština sa područja Podunavskog upravnog okruga.

Ministarka Jelena Žarić Kovačević sa domaćinima na konferenciji za medije foto: MDULS/Tamara Mladenović

Ministarka je naglasila da je dolaskom u Smederevo započela sa posetama upravnim okruzima što je i obećala na nedavno održanom sastanku sa načelnicima.

- Upravni okrug je produžena ruke države i važno je da područne okružne jedinice državnih organa imaju na raspolaganju dobre uslove za rad i da deluju jedinstveno i usklađeno - kazala je ministarka i dodala da želi da inicira da se dodatno osnaži i pospeši komunikacija između republičkog nivoa i lokalne samouprave.Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi politiku otvorene saradnje, planiranja, razgovora i dogovora između institucija i različitih nivoa vlasti, što je osnovni mehanizam za rešavanje problema i postizanje napretka.

Na sastanku su iznete nove ideje i planovifoto: MDULS/Tamara Mladenović

- U Podunavskom okrugu ministarstvo je veoma aktivno i nastavljamo da ulažemo u razvoj ovog kraja. U nekoliko poslednjih godina uložili smo više od 120 miliona dinara - dodala je ministarka, objasnivši da u ovoj godini u Velikoj Plani MDULS sa 15 miliona dinara pomaže unapređenje javne rasvete, a da sa 20 miliona dinara u Smederevskoj Palanci podstiče rekonstrukciju dela ulice Prvog srpskog ustanka, koja ima status pešačke zone. Podsetila je da je prošle godine u Velikoj Plani otvoreno jedinstveno upravno mesto i da je rekonstruisan plato ispred centra za kulturu "Masuka", a da je samo godinu dana ranije uloženo 30 miliona dinara u obnovu centralne kuhinje vrtića "Plavi čuperak" u Smederevskoj Palanci.

Ministarka u razgovoruu sa državnim službenicimafoto: MDULS/Tamara Mladenović

U Velikoj Plani je uz podršku MDULS sanirana gradska kuća i zapadno krilo zgrade opštine, uveden je moderni elektronski sistem u lokalni parlament, a u Smederevskoj Palanci funkcioniše jedinstveno upravno mesto koje je među prvima otvoreno u Srbiji. Na današnjem sastanku je bilo reči o aktuelnom stanju i o važnim pitanjima od interesa za bolji život građana. Sagovornici su se složili da je komunikacija između države i lokalne samouprave važna za ostvarivanje ubrzanog infrastrukturnog i društvenog razvoja.

Žarić Kovačević se dodatno upoznala sa radom zaposlenih u Podunavskom upravnom okrugufoto: MDULS/Tamara Mladenović

Pored ministarke državne uprave i lokalne samouprave Jelene Žarić Kovačević i načelnika UO Jasne Avramović, sastanku su prisustvovali predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, predsednik opštine Velika Plana Strahinja Pavešković, kao i predsednici skupština ove dve opštine, Radmila Radisavljević i Dušan Marić, te predsednik Skupštine Grada Smedereva Milan Perić.

Žarić Kovačević je je obišla i državne službenike koji rade na području okruga.

Bonus video:

Kurir televizija MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Bezbednost prosvetnih radnika mora biti na najvišem nivou, saslušaću sve