BRAT I SESTRA KRENULI PO KRAVE KADA SE NA NJIH OBRUŠIO ROJ STRŠLJENOVA Drama koju porodica iz Srbije nikada neće zaboraviti
Foto: screenshot RTS

slučaj iz 2018. godine

BRAT I SESTRA KRENULI PO KRAVE KADA SE NA NJIH OBRUŠIO ROJ STRŠLJENOVA Drama koju porodica iz Srbije nikada neće zaboraviti

Društvo -

Drama koju porodica Anđelković neće nikada zaboraviti podsećamo dogodila se u julu 2018. kada su deca krenula da sa ispaše vrate krave u štalu. Roj stršljenova je najpre napao krave, a onda i njih.

Dečak i devojčica iz Ćukovca su došli u Stari Glog da provedu vikend kod babe i dede. Pošli su da vrate krave kada ih je napao roj stršljenova.

- Pošli smo kući, prolazili pored šumarka kada su se uznemirile krave i krenule da beže ispred nas putem. Dozivala sam brata, nije me čuo. U tom trenutku okrenula sam glavu i ugledala roj stršljenova. Osetila sam ujed, jak bol u glavi, branila sam se rukama vrisnula sam i vikala iz sveg glasa braći i sestrama koji su bili sa nama da beže prema kući - ispričala je tada za Kurir dvanaestogodišnjakinja.

Njen brat koji je imao preko deset ujeda i uplašio se da li će im neko pomoći i da li će njegov tata da stigne na vreme, jer nije mogao da izdrži bol.

- Odjednom su krave počele da beže, ništa nisam video, počeo sam da trčim ali je nešto krenulo da me ubada po glavi, prstima, vratu. Stavio sam kapuljaču od trenerke, sve je bilo uzalud. Bili smo preplašeni. Baba i deda su pozvali tatu. Stigla je i Hitna pomoć dobili smo injekcije. Uplašio sam se da li će tata da stigne na vreme, jer nisam mogao da izdržim bol” ispričao je tada dvanaestogodišnjak.

Deca su kolima Hitne pomoći prevezena na PTO vranjske Bolnice. Doktor Predrag Stojanović tada načelnik Službe Hitne pomoći bio je na dežurstvu.

U izjavi za Kurir rekao je da je stanje dece bilo veoma ozbiljno, jer su pretrpela višestruke ubode. Dečak je zadobio preko desetak uboda, po glavi, prstima vratu dok je devojčica imala jedan ubod. Dali smo im standardnu terapiju, rastvor i lekove protiv alergije i njihovo stanje je stabilizovano”, izjavio je za Kurir tada dr Stojanović ističući da je zahvaljujući vozaču Hitne pomoći ekipa do planinskog sela stigla brzo kako bi se što pre intervenisalo.

Lekari apeluju da se obrati pažnja kod boravka u prirodi i prostorima gde može da dođe do ujeda stršljenova i drugih insekata. Ujed stršljena razlikuje se od ujeda pčele, ili ose koje žaokom imaju jedan ubod. Kod stršljena, jedan insekt ima više uboda, ukazuju lekari. Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track