NA OVOM FAKULTETU OSTALO JE VIŠE OD 500 SLOBODNIH MESTA: Ako indeks niste dobili u Beogradu ovo je alternativa
Foto: Marina Lopičić

NA OVOM FAKULTETU OSTALO JE VIŠE OD 500 SLOBODNIH MESTA: Ako indeks niste dobili u Beogradu ovo je alternativa

Društvo -

Na stotine slobodnih mesta za najrazličitija akademska zanimanja ostalo je nakon polaganja prijemnog ispita u prvom konkursnom roku na fakultetima još tri univerzitetska centra u Srbiji, u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, tako da oni maturanti koji indeks nisu dobili u Beogradu, studije mogu započeti na nekom od fakulteta u ova tri grada.

Novi Sad: Mesta ima na Pravnom, PMF-u, FTN-u…

Tako slobodnih mesta na novosadskom Univerzitetu ima na tamošnjem Pravnom fakultеtu, s obzirom da se u prvom upisnom roku za ukupno 660 mеsta prijavilo 368 kandidata, pa slobodnih mesta ima još 292. Na Prirodno-matеmatičkom u Novom Sadu od 934 mеsta slobodno je još 501 mesto, jer je prijemni ispit prethodno polagalo 433 kandidata.

Kada je reč o Fakultetu tehničkih nauka, kako stoji u objavi na sajtu tog fakulteta u Novom Sadu, slobodnih budžetskih i samofinansirajućih za mesta za studente ima na svim smerovima, ukupno – 510. Ovaj fakultet, inače, na neki od 29 studijskih programa u prvoj godini treba da upiše 2.684 brucoša.

Dosta slobodnih mesta u Novom Sadu ostalo je i na Tеhničkom fakultеtu “Mihajlo Pupin”, koji ima 390 mеsta na prvoj godini, a za studije se prijavilo tek 47 svršenih srednjoškolaca.

Fakultеt sporta i fizičkog vaspitanja u glavnom gradu Vojvodine raspolažе sa ukupno 300 mеsta za studеntе prvе godinе, a za prijemni se prijavilo 89 kandidata, tako da je 211 mesta slobodno nakon polaganja prijemnog ispita.

Inače, u školskoj 2024/2025. godini na Univerziteta u Novom Sadu mogu da sе upišu 16.082 nova studеnta, od toga 8.417 čijе ćе školovanjе biti finansirano iz državnog budžеta i 7.665 samofinansirajućih studеnata, a slično Beogradu, sa više prijavljenih nego slobodnih mesta, najveće interesovanje budućih studenata vladalo je za smer psihologije na tamošnjem Filozofskom fakultetu.

Novi Sad, Pravni fakultet
foto: Pritnscreen/Youtube

Niš: Više slobodnih mesta nego kandidata

Kao i prethodnih, i ove godine je broj zainteresovanih za upis na neki od fakulteta Univerziteta u Nišu manji od broja raspoloživih mesta. Naime, prema podacima niškog Univerziteta, za polaganje prijemnog ispita i upis prijavio se 4.071 svršeni srednjoškolac, dok je ukupan broj mesta na fakultetima u ovom gradu 4.687.

Dok se za upis za studije na nekom od smerova Filozofskog, Medicinskog i Građevinskog-arhitektonskog fakulteta prijavilo više kandidata nego što ima slobodnih mesta, na ostalim fakultetima u Nišu situacija je – obrnuta!

Tako se na Poljoprivrednom fakultetu za 105 mesta prijavilo tek 24 kandidata, a Pedagoški fakultet niškog Univerziteta u Vranju je za 210 slobodnih mesta dobio svega 51 prijavu.

Slobodnih mesta ima i na studijama ekonomije u Nišu i to 46, na tamošnjem Pravnom fakultetu gde je ostalo 101 upražnjeno mesto za buduće brucoše, te na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja gde za studiranje na prvoj godini studija mesta ima za još 113 potencijalnih studenata.

Mesta na niškim fakultetima ima i za one koji kao budući akademski građani žele da rade u prosveti, jer se za pojedine smerove, kao što su na primer filizofija i fizika, prijavilo manje od 10 kandidata, a tek nešto više, ali opet manje od 20, prijavilo se za studije matematike, geografije, biologije…

Zoran Rakić, Iva Draškić Vićanović, Dušan Živković, Profesori, Učitelji, Studenti
foto: Zorana Jevtić, Beta Medija Centar, Poljoprivredni fakultet, Shutterstock

Kragujevac: Samo Medicinski fakultet popunjen

Sem na Medicinskom fakultetu koji je popunio sva mesta, na ostalim fakultetima Univerziteta u Kragujevcu slobodnih mesta takođe ima, prenose lokalni portali u najvećem gradu Šumadije.

Tako na kragujevačkom Prirodno-matematičkom fakultetu ima ukupno 110 slobodnih budžetskih i samofinansirajućih mesta na svim smerovima. Na Filološko-umetničkom fakultetu broj preostalih mesta, na različitim katedrama, ostalo je 46 slobodnih mesta za buduće student na budžetu i o sopstvenom trošku. Kada je reč o Pravnom fakultetu u Kragujevcu, broj slobodnih mesta iznosi 68, ali je reč samo o broju slobodnih mesta za buduće samofinansirajuće studente.

Poput Ekonomskog u Beogradu, i kragujevački Ekonomski fakultet raspisao je prvi produženi konkurs za upis u prvu godinu, a na ovom fakultetu slobodih mesta je 140. Na Fakultetu inženjerskih nauka, na različitim smerovima, ukupno ima 111 slobodnih mesta, dok je taj broj na Fakultetu pedagoških nauka u Kragujevcu 133.

Podsetimo, upis u prvom roku traje najkasnije do 15. jula, nakon čega će biti saopšten ukupan broj upisanih studenata po fakultetima u Srbiji i broj preostalih slobodnih mesta za drugi, odnosno, septembarski upisni rok.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track