"TAKVO ČIŠĆENJE ORUŽJA SE VRŠI SAMO NAKON PUCANJA" Bogdanović o mladiću koji se ranio pištoljem: Nije se pridržavao OVIH zakona
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

"TAKVO ČIŠĆENJE ORUŽJA SE VRŠI SAMO NAKON PUCANJA" Bogdanović o mladiću koji se ranio pištoljem: Nije se pridržavao OVIH zakona

Društvo -

Devetnaestogodišni mladić iz Obrenovca primljen je u Urgentni centar sa ustrelnom ranom noge.

Policiji je tada rekao da je u dvorištu čistio pištolj koji je opalio i ranio ga. Da li je mladić rekao istinu utvrdiće istraga.

A kako pravilno držati, čuvati i održavati vatreno oružije istraživala je reporterka Kurira Teodora Borozan sa Brankom Bogadnovićem, urednikom portala Oružje online.

02:16

TAKVO ČIŠĆENJE ORUŽJA SE VRŠI SAMO NAKON PUCANJA Bogdanović o mladiću koji se ranio pištoljem: Nije se pridržavao OVIH zakona

- Sam način čuvanja oružja je propisan zakonom, a ukoliko bi se svi pridržavali tih normi, do ovakvih slučaja ne bi dolazilo. Naime, oružje mora da bude u sefu koji je obezbeđen, a pritom mora da bude odvojeno od municije i naravno mora biti prazno. Mi, na žalost, imamo slučaj Ribnikara, gde se vidi nepoštovanje tih propisa, što je verovatno slučaj bio i sad. Sam zakon propisuje da se oružje mora redovno održavati, a pištolj je opasna stvar, iako je njegovo rasklapanje i sklapanje relativno jednostavno, a to ne znači da ga svaki put treba kompletno rastaviti i čistiti - započeo je Bogdanović, pa nastavio:

- Drugo, to je vrlo složena operacija, a po zakonu svaki vlasnik oružja je primoran i na obuku, ali uzmimo u obzir da se takvo čiščenje oružja vrši samo nakon pucanja, a po mom mišljenju, čišćenje bi trebalo obavljati u streljani uz prisustvo instruktora. Svakako da se oružje mora čuvati podalje od dece, sam slučaj da dete dođe u posed oružja je kršenje zakona. Dakle, dovoljno je pridržavati se zakona, kako ne bi dolazilo do ovakvih incidenata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:19

IZAŠAO JE PRED MENE, IZVADIO PIŠTOLJ I PUCAO SEBI U NOGU! Šok detalji sa nastupa Sandre Afrike: Sve je počelo zbog jedne pesme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track