KAKO PRANJE PARA UTIČE NA PRIVREDU DRŽAVE? Doktor krivičnopravnih nauka otkrio: Ove preventivne mere bi dosta podigle svest!
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

KAKO PRANJE PARA UTIČE NA PRIVREDU DRŽAVE? Doktor krivičnopravnih nauka otkrio: Ove preventivne mere bi dosta podigle svest!

Društvo -

Prema saopštenju MUP-a uhapšen je M.L. iz Niša zbog sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, dok su krivične prijave podnete protiv njegovog brata i još šest osoba, članova oranizovane kriminalne grupe koji su već u pritvoru.

Dopisnica Kurira Emilija Andrejević razgovarala je sa doktorom krivičnopravnih nauka Filipom Mirićem koji je objasnio kako krivično delo pranje novca utiče na celokupnu privredu države i kako se može stati na put tome.

- Reč je o krivičnom delu pranje novca, iz grupe krivičnih dela protiv privrede, a ovo delo vrši onaj ko pokušava da kroz legalne tokove, prenosom imovine recimo, prikrije sve ono stečeno kriminalnim delatnostima, a kazna za osnovni oblik je od šest meseci do pet godina, s tim ako je krivično delo učinjeno u vidu grupe, onda je zaprećena kazna od dve do 12 godina. Ovde je reč o teškom krivičnom delu, kojim se na jedan način ugrožava ceo privredni sistem Republike Srbije - započeo je Mirić.

02:40

KAKO PRANJE PARA UTIČE NA PRIVREDU DRŽAVE? Doktor krivičnopravnih nauka otkrio: Ove preventivne mere bi dosta podigle svest!

Potom je odgonetnuo kako država može da utiče, odnosno koja bi preventivna mera bila za ovu vrstu kriminala:

- Pre svega, preventivne mere se uočavaju u okviru podizanja društvene svesti o značaju poštovanja zakona, to je opšta obaveza, koja proističe iz krivičnog zakonika. Bolja kontrola poslovanja različitih firmi, bolja kontrola porekla novca i na neki način bolje i efikasnije krivično gonjenje jer uvek kod ovakvih dela izvršilac kalkuliše sa činjenicom da li može biti okrivljen ili ne.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:06

AUSTRIJSKA POLICIJA JE ODLIČNO ODRADILA SVOJ POSAO! Stručnjak za visokotehnoloki kriminal pohvalio rad bečkih istražnih organa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track