BAKA PRASE U TRI REČI PROSTAČKI ODGOVORIO KURIRU I REKAO SVE O SEBI! Pašalić: Što pre zakonski urediti polje društvenih mreža!
Zaštitnik građana: Zakonski urediti polje društvenih mreža, Foto: ATAImages, Printscreen/TikTok

internet nasilje je u ekspanziji

BAKA PRASE U TRI REČI PROSTAČKI ODGOVORIO KURIRU I REKAO SVE O SEBI! Pašalić: Što pre zakonski urediti polje društvenih mreža!

Društvo -

Vulgarnom psovkom odgovorio je jutjuber Bogdan Ilić, alijas Baka Prase, na pitanja Kurira o sramnom i prostačkom vređanju devojaka na društvenim mrežama i tako u tri reči zapravo rekao sve o sebi!

Nastavio je s bednom praksom omalovažavanja osoba čije mišljenje mu se ne dopada, baš kao što je činio i s Kristinom Kikom Đukić, koja je izvršila samoubistvo u decembru 2021, izložena dugotrajnom sajber nasilju, a ovoga puta su mu meta one koje su podržale influenserku Anju Bla, njegovu bivšu.

- Naravno da sam dobila mali milion odvratnih i uvredljivih komentara i od njegovih pratilaca, koji su, nažalost, deca ispod 15 godina, a koji se ugledaju na njega - kazala je, između ostalog, u jučerašnjem broju jedna od poslednjih Ilićevih žrtava.

U Srbiji društvene mreže još nisu kanalisane u zakonske okvire, na njima može da radi ko šta hoće i samo privatna prijava, pre svega, tim velikim platformama može da dovede do kakve-takve kazne za prestupnika, obično zabranom profila na kraći period. A naša zemlja, koliko god da smo maltene svi na Fejsbuku, Iksu, Instagramu, Jutjubu, nije njima preterano interesantna da bi odvojili ljudstvo koje bi se pozabavilo ovdašnjim problemima, jer skoro pa smo statistička greška po broju korisnika u odnosu na neke druge zemlje, gde su i stručnjaci s tih platformi veoma angažovani po pitanju suzbijanja neprimerenog i ekstremističkog sadržaja.

Evropska unija je, recimo, u februaru usvojila set zakona u okviru Akta o digitalnim uslugama, koji predviđa niz pravnih akata kojim se uređuje i govor na društvenim mrežama. Glavni cilj je da se spreče nezakonite i štetne aktivnosti na internetu i širenje dezinformacija, a garantovana je sigurnost korisnika i zaštita osnovnih prava, uz stvaranje pravednog i otvorenog okruženja na internet platformama.

Zoran Pašalić
Zoran Pašalićfoto: Kurir televizija

Da li će nešto slično i kod nas da zaživi? Odavno je trebalo. Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Kurir da devojke koje je Bogdan Ilić vređao u lajvu mogu podneti krivičnu prijavu, ali i da se mogu obratiti kancelariji zaštitnika građana.

- Internet nasilje je uzelo maha, ono je u ekspanziji i polje društvenih mreža se mora zakonski regulisati. Dao sam predlog Vladi Srbije za izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru, pošto su društvene mreže javni prostor, i to se odnosi na prekršaje iz domena javnog reda i mira, kao što su svađe, tuče, vređanje... Predložio sam drastične kazne, zatvorske i novčane - naveo je Pašalić i dodao da je predložio da se zaštite i novinari od uvreda na društvenim mrežama.

ČINJENICE

Predlog kazni koje je zaštitnik građana dostavio Vladi

  • Ko nepristojno, drsko i bezobzirno se ponaša na društvenim mrežama - kazna od 10.000 do 150.000 dinara ili rad u javnom interesu od 80 do 360 časova
  • Ko vređanjem drugog ili vršenjem nasilja nad drugim ili pretnjom narušava javni red i mir na javnom mestu ili na društvenoj mreži - kazna od 20.000 do 100.000 dinara ili kazna zatvora od 10 do 30 dana
  • Ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem na javnom mestu ili na društvenim mrežama - kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova
  • Ko se odaje prostituciji, koristi usluge prostitucije ili ustupa prostorije radi prostitucije na javnom mestu ili na društvenoj mreži - kazna od 50.000 do 150.000 dinara ili kazna zatvora od 30 do 60 dana
  • Ko prikuplja dobrovoljne priloge bez obaveštavanja nadležnog organa na javnom mestu ili na društvenim mrežama - kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova
 Dejan Ristić
Dejan Ristićfoto: Nenad Kostić

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da regulativa društvenih mreža nije u domenu njegov resora i poručio da ga ponašanje pojedinaca kao građanina i kao roditelja veoma brine:

- U kontinuitetu svedočimo globalnom fenomenu zloupotrebe inovacija i dostignuća na taj način što određene inovacije ne koristimo u svrhu onoga zbog čega one postoje, već ih pojedinci svesno zloupotrebljavaju i time šire govor mržnje, promovišu nasilje, prostakluk. Toj društvenoj pošasti, koja je prisutna i kod nas, treba svi zajedno da pružimo snažan i odlučan otpor kako bismo je potisnuli iz javnog prostora i povratili one standarde koji se zasnivaju na poštovanju dostojanstva ličnosti svakoga od nas.

Pitanja o eventualnom uvođenju zakonskih regulativa uputili smo i Ministarstvu pravde, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Goran Kunjadić
Goran Kunjadićfoto: Printscreen RTS

Stručnjak za sajber bezbednost prof. dr Goran Kunjadić ističe da ponašanje kakvo ispoljava Baka Prase ne sme biti dopušteno.

- Pod hitno bi trebalo zakonski urediti to polje, mora da postoji regulativa i da čim se nešto ovako desi, krivac bude sankcionisan odgovarajuće prema zakonodavstvu. Ne postoji drugi način da se takvima stane na put! Takve profile poput Baka Prasetovih treba trajno ugasiti - predlaže Kunjadić i dodaje:

- Mislim da bi trebalo slediti zakonodavstvo EU, koje je to nedavno uredilo, pa čak i prepisati, jer društvene mreže su iste u celom svetu.

Bonus video:

04:53

BAKA PRASE SUOČEN SA JAVNOM OSUDOM! Psiholog otkriva sve o digitalnom nasilju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track