U Okružnom zatvoru u Beogradu uhapšen je komandir koji je, kako se sumnja, pritvoreniku osumnjičenom za teže krivično delo pokušao da unese mobilni telefon u ćeliju.

Kod njega su prilikom hapšenja pronađena tri telefona, a sumnja se da je duže vreme sarađivao sa krinalnom grupom, te MUP najavljuje nova hapšenja.

Ovaj slučaj komentarisali su u jutarnjem programu Kurir televizije Blažo Marković, predsednik Sindikata policijskih starešina Srbije i predsednik pokreta "Novi ljudi- nova snaga Srbije" i Zvonko Tomašević, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije za izvršenje.

sequence-02.00-27-24-09.still006.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ako uzmemo ovaj primer onda je moguće da se od danas takve zloupotrebe spreče u većoj meri. Vidimo da su praktično svi zatvorenici imali telefon tako da su ova trojica malo. Svako ko je imao para mogao je da unese telefon. Bilo je drastičnijih slučajeva, recimo kad je suspendovan upravnik zatvora u Nišu. Puštao je Albance za vikend koji se više nisu vraćali. U pitanju je droga naravno - rekao je Marković i dodao:

- Vrhunskim kriminalcima je bitno da imaju kontakt sa slobodom i zbog toga su im potrebni telefoni. Oni koji im švercuju telefone to rade iz materijalne koristi, ali ne samo zbog toga nego i da bi dobili neke nove kontakte.

Tomašević je ocenio da za ovakve slučajeve u zakonu ne postoje adekvatne sankcije:

kurir televizija IMA MNOGO DRASTIČNIJIH SLUČAJEVA OD ŠVERCOVANJA TELEFONA ZATVORENICIMA! Marković opisao slučaj puštanja robijaša zbog DROGE!

- To se radi iz raznih motiva. Nekada je to materijalna korist, nekada ucena, strah i tako dalje. Mislim da je glavni problem što mi nemamo adekvatne krivične sankcije za ovakve slučajeve. Kada bi se doneo zakon da kada službeno lice napravi takvo delo ima dvostruko veću kaznu nego kada bi to uradio civil mislim da bi se ove pojave proredile. Ja otkako sam u službi znam samo za jedan ovakav slučaj koji je procesuiran, a potom osuđen a vrlo blagu kaznu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Nemanja Nikolić Kuća i put na kojem je nestala Danka Ilić