KAKO PREŽIVETI TROPSKE VRUĆINE? Ova pića su NAJBOLJI IZBOR, broj jedan će vas IZNENADITI - Nije ni limunada, a ni HLADNO PIVO
Foto: Marko Karović

KAKO PREŽIVETI TROPSKE VRUĆINE? Ova pića su NAJBOLJI IZBOR, broj jedan će vas IZNENADITI - Nije ni limunada, a ni HLADNO PIVO

Društvo -

Dosta vam je pijenja vode tokom toplinskih vrućina, a i dalje želite ostati hidratizovani i brinuti se za svoje telo? Sigurno vas zanima postoje li i druga pića koja su za naš organizam dobra barem približno kao voda.

Vrućina, Vrućine
foto: Zorana Jevtić

Mnogi traže utehu u hladnom pivu, energetskim napicima... Ali to nije baš preporučljivo.

Najbolji izbori

Voda je naravno broj jedan kad je u pitanju hidratacija organizma. Ali, što još možete piti, posebno u situacijama kada živa u termometru bez zaustavljanja raste?

mleko, napitak
foto: Profimedia

1. Mleko

Možda vam se ne čini logičnim odgovorom, ali mleko s kalcijumom i vitaminom D koje sadrži, može vaš organizam držati svežim i tokom najtoplijih dana.

2. Voda s ukusom

Nekim ljudima je teško celi dan piti samo čistu vodu. Ako sami pripremate vodu s ukusom, to je dobar način da zaintrigirate nepce bez unošenja dodatnog šećera.

3. Voćni sokovi

Voćni sokovi sadrže oko 85 posto vode što ih čini dobrim izborom pića za hidrataciju. I vitamini koje voće sadrži su zdravi pa se pobrinite da pijete samo stopostotne voćne sokove. Pripazite s unosom šećera. Ako pijete dosta voćnih sokova - zalijte ih vodom. A možete ih i zamrznuti i uživati u ukusnom sladoledu.

lubenica
foto: Profimedia

4. Lubenica

Nisu samo pića dobra za održavanje optimalnog nivoa hidratacije tela. Lubenica je gotovo samo voda, a tako je ukusna...

5. Sportski napici

Oglasi sa svih strana doslovno viču o tome koliko su sportska pića dobra za hidrataciju. Ipak... Elektroliti koji se nalaze u sportskim pićima mogu biti vrlo dobri u hidrataciji. Ova pića su ukusna i lako ih je piti, ali pripazite koliko šećera i ugljikohidrata ima u njima, naročito ako niste fan vežbanja. Ako se ne pripremate za maraton, jedno ovakvo piće dnevno vam je sasvim dovoljno.

čaj, biljni čaj, šolja čaja, čajnik
foto: Shutterstock

6. Čaj

Čajevi bez kofeina su sjajni, posebno ako pripremate pravi čaj. Nema veze od koje biljke ga pripremate, je li hladan ili vruć - čaj je dobar za hidrataciju. Pun je antioksidansa i umerena konzumacija čaja pomoći će u održavanju zdravlja tokom velikih vrućina.

Najgora pića

1. Pivo

Bilo koje piće koje uklanja vodu iz tikva nije dobar izbor. Što je veći postotak alkohola u piću, više ćete dehidrirati nakon njega. Ako baš želite popiti pivo, odlučite se za ono s niskim procentom alkohola ili potpuno bezalkoholno.

pivo, krigla
foto: Shutterstock

2. Vino i žestina

Alkohol je dehidrator. Većina vina ima oko 12 posto alkohola, ali i to je bolje od žestine koja sadrži i do 40 posto alkohola. Ni alkoholni kokteli nisu dobar izbor.

3. Kafa

Kafa
foto: Profimedia

Ako ste umereni u konzumiranju, kafa nije najgora stvar koju možete popiti. Ali ako pijete više od dve šoljice, vaše telo će patiti od dehidracije.

4. Limunada

Priznajte, ovo niste očekivali. Kad je limunada u pitanju, problem je šećer. Radije se odlučite za vodu s limunom koju ćete pripremiti sami.

limunada, citrusi
foto: Shutterstock

5. Energetski napici

Puni kofeina, šećera i drugih hemikalija, ovi napici nisu dobar izbor za hidrataciju. Ako želite dobiti i nešto energije iz pića, radije se odlučite za čaj.

Kurir/Oslobođenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track