"Spazim je uvek na zidu, krajičkom oka, a ona već šmugne. Brza je kao metak. Izgleda užasno, da se slediš."

Ovako Marko iz Beograda komentariše najezdu jedne naizgled zastrašujuće bube u svom stanu. Reč je o stonogi. Iako je otrovna, ova stonoga svojim kandžama ne može da probije kožu čoveka, a ako bi to nekako i uspela, nema opasnosti.

Ipak, videti njene dugačke noge i antene nije nimalo prijatno, pa se većina uplaši samo kad je ugleda.

profimedia0002254050.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Međutim, ono što stručnjaci savetuju suprotno je nome što većina uradi čim je vidi. Ove bube ne treba ubijati.

- Reč je o stonogi Scutigera coleopterata (Linnaeus, 1758). Ona je grabljivica i hrani se beskičmenjacima. Živi na tamnim i vlažnim mestima, često naseljava, kuće i stanove - priča profesor Biološkog fakulteta dr Slobodan Markov.

Iako naizgled strašna (može da naraste i do 10 centimetara), ova stonoga ne samo da nije opasna po čoveka, već je i vrlo korisna.

- Ne, ne treba da je ubijate kad je vidite. Ova stonoga ubija druge štetne insekte, bubašbave, bubaruse... A njihove "kandže" nisu dovoljno jake da bi probile kožu čoveka - ističe Markov.

profimedia0295026222.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

No, slika i prilika definitivno nije prijatna. Taman kad se opustite, na zidu ugledate stvorenje koje može (sa antenama) da izraste čak i do 10 centimetara - ima ružne i dugačke, gusto poređane noge i na sve to, još i antene. Ako je i ubijete, što je pravi poduhvat s obzirom na njenu brzinu, ostaće velika fleka na zidu. Moramo se pomiriti sa tim da su i one "ukućani", a zahvaljujući njima manje ima buba.

Što više stonoga imamo u stanu, manje ćemo imati drugih buba. A izbor je vaš.

(Kurir.rs/Telegraf)