OGROMNO INTERESOVANJE ZA BESPLATNE PREVENTIVNE PREGLEDE Dr Polovina za Kurir: OVE promene primećene kod većeg broja pacijenata
Foto: Marko Karović

OGROMNO INTERESOVANJE ZA BESPLATNE PREVENTIVNE PREGLEDE Dr Polovina za Kurir: OVE promene primećene kod većeg broja pacijenata

Društvo -

U UKC Srbije i u još 160 zdravstvenih ustanova danas se održava akcija besplatnih preventivnih pregleda i za građane bez zdravstvenog osiguranja.

Kurir je u UKC Srbije zatekao veliki broj građana koji su došli da provere nivo šećera u krvi, krvnu sliku, krvni pritisak, ekg, uz štitne žlezde i pregled kod specijaliste endokrinologije.

Prof. dr prim. Snežana Polovina, kaže za Kurir da je interesovanje veoma veliko.

prof. dr prim. Snežana Polovina
prof. dr prim. Snežana Polovinafoto: Marko Karović

- Do sada je evidentirano 160 građana od toga je 50 odsto kompletno završilo preglede. Imamo već sada neke rezultate, kod jednog pacijenta je primećena promena na EKG-u koja je zahtevala odmah upućivanje u Urgentni centar radi dalje opservacije. Kod značajnog broja pacijenta su primećene promene na štitastoj žlezdi i smislu nekih čvorića koji zahtevaju dalju dijagnosgiku tako da su dobili smernice kako dalje i šta treba da se uradi ili će biti dalje pregledani od strane endokrinohirurga ili su upućeni endokrinologu. Analize krvi koje su uzete za hormone će biti gotove u sredu ili četvrtak svi pacijenti kod kojih se uoči odstupanje od referentnih vrednosti biće pozvani telefonom i biće im zakazan naredni pregled - kaže prof. dr prim. Snežana Polovina.

1 / 11 Foto: Marko Karović

Ministarstvo zdravlja je prepoznalo značaj preventivnih pregleda zato što je preventiva ključ svakog dobrog zdravstvenog sistema.

- I ovog puta su zastupljena kategorija na preventivnim pregledima i mlađa populacija jer su bolesti štitaste žlezde karakteristične i za mlađi uzrast za onaj period posle puberteta pa do 50. godine naročito u ženskoj populaciji koja oboleva sedam do osam puta češće od bolesti štitaste žlezde i u starijem životnom dobu se javljaju degerativne promene koji se vide na ultrazvuku. Pozivamo i mlađu populaciju, ali i starije sugrađane. Prostorije UKCD su rashlađene obezbedili smo dovoljne količine vode za hidrataciju - kazala je prof. dr Polovina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track