DOŠAO NA PREVENTIVNI PREGLED, A NIJE ZNAO DA JE NA KORAK DO INFARKTA Završena 4. akcija besplatnih pregleda: Evo šta je otkriveno
Foto: Marko Karović

prevencija

DOŠAO NA PREVENTIVNI PREGLED, A NIJE ZNAO DA JE NA KORAK DO INFARKTA Završena 4. akcija besplatnih pregleda: Evo šta je otkriveno

Društvo -

U UKC Srbije i još 160 zdravstvenih ustanova u Srbiji od osam do 17 sati je održana četvrta akcija besplatnih preventivnih pregleda u organizaciji Ministarstva zdravlja tokom koje su svi, pa i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogli bez zakazivanja i uputa da provere nivo šećera u krvi, krvnu sliku, krvni pritisak, urade EKG, ultrazvuk štitne žlezde i pregled kod specijaliste endokrinologije.

Ekipa Kurira je stigla u prepodnevnim satima i zatekla gužvu i prijatno rashlađenim prostorijama. Mnogi su došli pred početak zbog velikih vrućina, a i brzo je obavljan ceo proces, tako da je sve bilo pod konac. Lekari apeluju na sve da se odazovu ovakvim akcijama jer je prevencija pola zdravlja! Starijoj gospođi su na ultrazvuku štitne žlezde odmah uočili sumnjiv "čvor", dok je jednom čoveku otkriveno da je u predinfarktnom stanju i hitno je prebačen u Urgentni centar.

pregledi, besplatni pregledi, dom zdravlja, pacijenti
foto: Marko Karović

Prof. dr prim. Snežana Polovina, rukovodilac Poliklinike UKCS, kaže za Kurir da je interesovanje za preventivne preglede i ovoga puta veliko.

- Do 9.30 evidentirano je 160 građana, i od toga je 50 odsto njih kompletno završilo preglede. Kod znatnog broja pacijenata su primećene promene na štitnoj žlezdi koje zahtevaju dalju dijagnostiku, tako da su dobili smernice šta treba da se uradi - kazala je.

Snežana Polovina
foto: Marko Karović

Doktorka je dodala da će analize krvi koje su uzete za hormone biti gotove u sredu ili četvrtak i da će svi kod kojih bude uočeno odstupanje od referentnih vrednosti biti pozvani telefonom i biće im zakazan naredni pregled.

Pregledi koji su građani mogli da obave

  • nivo šećera u krvi
  • krvna slika
  • krvni pritisak
  • EKG
  • ultrazvuk štitne žlezde
  • pregled kod specijaliste endokrinologije

- Ministarstvo zdravlja je prepoznalo značaj preventivnih pregleda zato što je preventiva ključ svakog dobrog zdravstvenog sistema. I ovog puta je zastupljena i mlađa populacija jer su bolesti štitne žlezde karakteristične za uzrast posle puberteta pa do 50. godine, naročito u ženskoj populaciji koja oboleva sedam do osam puta češće od muške - objašnjava doktorka.

1 / 5 Foto: Marko Karović
1 / 3 Foto: Marko Karović

Podsetimo, tokom treće akcije preventivnih pregleda sredinom juna u jednom danu pregled je obavilo ukupno 38.598 ljudi, dok je na preventivni sistematski pregled došlo 2.406 dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track