"DECA SE PREGREVAJU, DEHIDRATACIJA PRETI U ZATVORENOM PROSTORU!" Dr Vukov upozorava roditelje: Važno je da im se redovno nudi voda
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"DECA SE PREGREVAJU, DEHIDRATACIJA PRETI U ZATVORENOM PROSTORU!" Dr Vukov upozorava roditelje: Važno je da im se redovno nudi voda

Društvo -

U Srbiji su visoke temperature postale svakodnevica, a vrućine naročito pogađaju najmlađe.

Pedijatar i pulmolog dr Aleksandra Vukov u intervjuu sa novinarom Nemanjom Živkovićem otkrila je više o tome kako deca podnose visoke temperature i koje mere roditelji treba da preduzmu kako bi zaštitili svoju decu.

- Deca teško podnose visoke temperature, posebno u zatvorenom prostoru. Njihov metabolizam je drugačiji, a termoregulacioni centar nezreliji nego kod odraslih. U prostorijama sa temperaturom iznad 35 stepeni, deca se lako mogu pregrejati, što može dovesti do dehidratacije - istakla je dr Vukov.

Aleksandra Vukov
foto: Kurir televizija

Prema njenim rečima, dehidratacija je prvi stepen problema. Kada su deca izložena visokim temperaturama i ne unose dovoljno tečnosti, mogu postati malaksala, imati povišenu temperaturu, povraćati i biti konfuzna.

- U takvim situacijama, deca moraju hitno kod lekara - dodala je dr Vukov.

- Klima uređaji takođe mogu biti problematični ako nisu pravilno korišćeni. Razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od 5 do 10 stepeni, zavisno od uzrasta deteta - rekla je dr Vukov i dodala:

- Posebno je važno da klima uređaj ne bude usmeren direktno na decu, jer to može izazvati prehladu.

Dr Vukov naglašava važnost pravilne hidratacije dece:

- Deca se kreću, trče, igraju, što znači da se brže znoje i gube tečnost. Važno je da im se redovno nudi voda kako bi se izbegla dehidratacija.

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje može nastupiti kada je dete predugo izloženo visokim temperaturama.

03:18

DECA SE PREGREVAJU, DEHIDRATACIJA PRETI U ZATVORENOM PROSTORU! Dr Vukov upozorava roditelje: Važno je da im se redovno nudi voda

- Simptomi toplotnog udara uključuju malaksalost, povišenu temperaturu, povraćanje i konfuziju. U takvim slučajevima, hitna medicinska pomoć je neophodna - upozorava dr Vukov.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:40

KOJI JE GLAVNI MOTIV MORBIDNE PREDSTAVE NA TIKTOKU? Stručnjaci otkrivaju zašto deca koriste FILTER SA LICIMA ŽRTAVA IZ RIBNIKARA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track