Proteklih dana, temperatura vazduha u Srbiji dostiže i do 40 stepeni Celzijusovih. Kada temperatura vazduha u letnjim mesecima prelazi 36°C, zaposleni koji rade na otvorenom, poput radnika u građevinarstvu i poljoprivredi, suočavaju se sa nepovoljnim radnim uslovima koji mogu negativno uticati na njihovo zdravlje.

Još 2007. godine, Vlada Republike Srbije donela je preporuku poslodavcima da organizuju rad tako da izbegnu obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih tokom visokih temperatura, posebno između 11 i 16 časova. Ipak, pitanje je koliko se ove preporuke poštuju i koliko su efikasne.

U emisiji "Puls Srbije", gosti su bili Saša Torlaković, predsednik sindikata radnika građevinarstva, i Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije. Razgovarali su o problemima sa kojima se suočavaju radnici na otvorenom tokom ekstremnih vrućina, kao i o merama koje poslodavci preduzimaju (ili ne preduzimaju) da bi zaštitili svoje zaposlene.

Saša Torlaković: "Nismo svi jednaki pred visokim temperaturama"

Torlaković je istakao da, iako u evropskim zemljama ne postoje striktna ograničenja temperature nakon koje se prekida rad na otvorenom, postoje zemlje koje donose odluke o prekidu rada kada temperature dosegnu ekstremne vrednosti. On je podsetio da su u Atini prekinuli radove kada je temperatura dostigla 40°C, i dodao da se nešto slično desilo i u Srbiji, ali samo jednom.

- Imamo preporuke, ali one su kao saveti lekara – korisne, ali ne obavezujuće. Ono što nam treba je sistemsko rešenje. Uprava za bezbednost i zdravlje na radu je 2019. godine u saradnji sa sindikatima i Unijom poslodavaca donela smernice za rad na otvorenom pri visokim temperaturama. Svaki poslodavac bi trebalo da unese ove smernice u svoj akt o proceni rizika i da se toga pridržava. Ali, realnost je drugačija - rekao je Torlaković.

sequence-03.00-40-47-17.still008.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Jelena Jevtović: "Odgovorni poslodavci poštuju zakone"

Jevtović je naglasila da članovi Unije poslodavaca Srbije, kojima je bitan njihov biznis, poštuju zakonske propise i preporuke.

- Poslodavac je dužan da zaposlenom obezbedi bezbedan i zdrav rad, što znači da ne sme doći do situacije da zaposleni dobije sunčanicu ili kolabira. To podrazumeva preraspodelu radnog vremena, češću hidrataciju i promenu radnika na smenama - rekla je Jevtović.

Ona je istakla da su poslodavci koji se pridržavaju smernica izuzetno odgovorni, dok oni koji to ne čine često prave katastrofalne greške.

- Veća je šteta kada dođe do incidentnih situacija zbog propusta poslodavca nego da se ispoštuju ove preporuke - rekla je.

sequence-03.00-35-35-01.still009.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Torlaković je naglasio važnost inspekcije rada, ali je istakao da inspekcija trenutno nema dovoljno kadra da iskontroliše sve radove na otvorenom.

- Inspekcija sa svojim resursima ne može obići sve lokacije. Tu je uloga sindikata ključna, jer naši predstavnici učestvuju u radu odbora za bezbednost i zdravlje na radu i insistiraju na primeni smernica - rekao je on.

sequence-03.00-42-44-08.still007.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Jevtović je dodala da inspekcijski nadzori mogu biti redovni i vanredni, ali da poslodavci ne bi smeli da rizikuju čekajući na inspekciju.

- Savetujući naše poslodavce, naglašavamo da je zadovoljan zaposleni ključan za uspešan biznis. Uvođenjem smernica u zvanične dokumente, poslodavci osiguravaju bezbednost svojih radnika - zaključila je Jevtović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "VREME JOŠ NIJE UŠLO U SVOJU NAJOPASNIJU FAZU" Nada Macura savetuje: Ovako se zaštitite od NESTABILNIH temperatura i sunčanice