POLICIJA U GRČKOJ SKIDA TABLE SA VOZILA I ZBOG NEPROPISNOG PARKIRANJA! Na vraćanje se čeka i po 20 dana, ali naši našli FORU!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

kada se odmor pretvori u pakao

POLICIJA U GRČKOJ SKIDA TABLE SA VOZILA I ZBOG NEPROPISNOG PARKIRANJA! Na vraćanje se čeka i po 20 dana, ali naši našli FORU!

Društvo -

Pojedinim srpskim turistima preselo je dugo iščekivano letovanje u Grčkoj, jer su im grčki policajci zbog saobraćajnog prekršaja ili nepropisnog parkiranja oduzeli registarske table na vozilu!

Grčka, more, letovanje, putovanje, auto, automobil, letovanje u Grčkoj
foto: Shutterstock

Međutim, to što su morali da plate kaznu nije ni najgora stvar. Mnogi od njih pričali su da su morali da čekaju i po 20 dana nakon što su platili kaznzu da bi svoje table dobili nazad.

U Fejsbuk grupi "Grčka info" jedna turistkinja ispričala je svoja iskustva i kako im je jedan prekršaj pokvario uživanje na moru.

ouzimanje tabli u Grckoj
foto: Prinskrin Fejsbuk

- Pre dva dana su nam skinuli tablice, uzeli dozvolu. Svaki dan idemo u policiju, a oni kažu: "Dođite sutra". To su uradili zbog saobraćajnog preksaja. Da li vam je poznato ovako nešto u Paraliji? - upitala je ona u ovoj grupi, dodavši da nijedan papir nije dobila od grčke policije.

Prekršaj koji je napravila je, kaže, to što je ušla u jednosmernu ulicu.

- Ušla sam u jednosmernu. U redu da se kazna plati, ali ne znam koje pravo imaju da skinu tablice i oduzmu dokumenta. Tablice su austrijske. Kaznu sam htela odmah da platim, ali su mi oni rekli da dođem sutradan u stanicu - ogorčena je bila ova članica grupe.

Jedna Maja je sa suprugom prošla kroz sličnu situaciju, samo što su njima table oduzete zbog saobraćajnog prekršaja. Ona je svoju "sapatnicu" savetovala šta da uradi.

ouzimanje tabli u Grckoj
foto: Prinskrin Fejsbuk

- Nama su skinuli tablice zbog neadekvatnog parkiranja. Nije dovoljno da platite kaznu, jer mogu da vas zezaju dvadesetak dana sigurno, dok vam ne vrate tablice. Tražite vaučer od agencije na kome će pisati kog datuma se vraćate u Srbiju. Reći će vam da dođete na taj dan ili dan pre. Nama je čovek iz agencije napisao lažni datum (hvala mu!), jer je znao proceduru, jer u suprotnom ne bismo mogli da koristimo kola do samog povratka. Suprug je otišao dan pre tog datuma; pokušali su da ga vrate i kažu da dođe sutradan, ali je on izmislio da krećemo tog dana uveče, kao zbog dvoje male dece da izbegnemo vrućine. Budite jako ljubazni, inače mogu bas da vam naprave problem - napisala je Maja koja je objavila i fotografiju na kojoj se vidi zbog čega su joj oduzete table:

ouzimanje tabli u Grckoj
foto: Prinskrin Fejsbuk

- Bar da smo napravili neki ozbiljniji prekršaj, pa i da razumem. Parkirali smo se tako da smo zadnjim krajem kola malo zašli u deo ispred rampe, ali je nismo blokirali. Auto pored nas se parkirao nekako po dijagonali (ne ovaj na slici, taj je došao posle), a bilo je jedino slobodno mesto u okolini. Da smo samo platili kaznu ne bih ovde ni pisala. A naravno ovi što se parkiraju ispred rampe nisu ostali bez tablica, iako su jedan dan blokirali cisternu koja je par sati tu čekala da prođe kad se rampa oslobodi.

Radmilo Belić
foto: Facebook, Shutterstock

U ovu raspravu uključio se i Radmilo Belić, koji godinama živi u Grčkoj i koji pomaže ljudima iz naše zemlje koji se odluče na odu tamo na letovanje:

- Za pogrešno parkiranje obično vraćaju tablice posle plaćene kazne sem ukoliko nije vozilo blokiralo ili saobraćaj ili druga vozila. Međutim za prekršaje u toku vožnje je situacija drugačija. Tu uzimaju i dokumenta i skidaju tablice, a vraćanje istih je između 20 i 40 dana - naveo je on.

Mnogi naši ljudi izrazili su u komentarima vrlo jasno nezadovoljstvo zbog ovakvog tretmana.

Halkidiki, Grčka, letovanje u Grčkoj
foto: Shuttterstock

- Ovo što rade Grci nema nigde. U redu je da naplate, da skinu table dok se ne plati, ali sve posle toga je iživljavanje - napisao je jedan naš sugrađanin u komentarima.

- Braća Grci bi mogli da nađu efikasniji sistem naplaćivanja kazni nego da ljudima prave pakao od odmora - dodao je drugi.

Međutim, bilo je i drugačijih mišljenja:

- Ne branim nikoga, ali, brate mili, parkiraj se na dozvoljeno pa ti neće biti krivi Grci. A niko nikog ne tera da dolazi u Grčku ako vam ne odgovara njihov zakon. Ja godinama idem avionom i ne boli me glava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track