"FARMERI UBRZANO PRODAJU SVINJE ZBOG VRUĆINE, A LUBENICE GORE!" Uzgajivač stoke: Ovo je katastrofalna situacija!
Foto: Kurir televizija

poljoprivrednici u problemu

"FARMERI UBRZANO PRODAJU SVINJE ZBOG VRUĆINE, A LUBENICE GORE!" Uzgajivač stoke: Ovo je katastrofalna situacija!

Društvo -

Izuzetno visoke temperature u poljoprivrednom kraju naše zemlje, u Sremu, u potpunosti su promenile način rada, ne samo za one koji obrađuju zemlju, već i za farmere.

Svoj rad prilagođavaju vremenskim prilikama, ali posao ne može da čeka te se užurbano skidaju prispeli plodovi, kako ne bi bili uništeni. Slično je i sa stočarstvom, odgajivači svinja pojačano prodaju tovljenike.

Žega, omorina i nezapamćena vrućina u oborima stvaraju probleme stoki. Pored veće količine vode kojom je napajaju, farmeri moraju da grupišu stoku u veće prostorije.

Bora Suljmanac
foto: Kurir televizija

- Nema nekih drugačijih mera, držimo isto kao što smo i držali. Jedino što se trudimo da im malo napravimo više životnog prostora, odnosno da ne budu svinje baš jedna uz drugu u toku velikih temperatura, da budu razdvojene jer bi se lakše hladile. Ovo je katastrofalna situacija, tako da sad moje kolege farmeri ubrzano prodaju svinje. Vidim da sad na tržištu se pojavljuju svinje ispod 100 kilograma koje se prodaju samo zbog vrućina - kaže Bora Šuljmanac stočar iz Laćarka.

Vrelina u baštama prži i omiljenu poslasticu za ovo doba godine, zato uzgajivači moraju više puta dnevno da je zaliju.

Nemanja Milutinović
foto: Kurir televizija

- Na ovakvom velikom suncu lubenica gori i onda imamo problem da ona žuti odozgo. Uglavnom gledamo da je što više sklanjamo s njive da ne dobije fleke. Nemamo određeno vreme, uglavnom baš dosta zalivamo, da ne kažem 20 sati na dan. Pumpa praktično ne staje - rekao je Nemanja Filipović poljoprivrednik iz Kuzmina.

01:20

FARMERI UBRZANO PRODAJU SVINJE ZBOG VRUĆINE, LUBENICE GORE! Uzgajivač stoke: Ovo je katastrofalna situacija!

Tokom tropskih temperatura je poželjno životinjama obezbediti što prirodnije stanište, konstantan pristup vodi i širi obim kretanja.

Aleksandra Dražić/Kurir televizija

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:03

MEDVED TERORIŠE SELO KOD NOVOG PAZARA! Meštani u štrahu za najmilije: Šljive i stoka, to je sitno, ali ŠTA AKO NAPADNE DECU?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track