Tropske vrućine pogodile su i Novi Pazar. Kako rade najvredniji Novopazarci - pekari i ćevabdžije i na koji se to poseban način rashlađuju.

Displej na zgradi gradske Uprave pokazuje da je 58 stepeni. Kažu da je u kvaru. Termometar u autu 40. Znatno toplije je kod pekara Albina Kolašinca u Staroj čaršiji. Peć, iako zagašena, i dalje je na 300 stepeni.

Albin Kolašinac, pekar kaže: „Na ovom mestu gde sam ja, tako, 62-3 stepena“. Na pitanje kako se rashlađuje, odgovara: „Pa, ventilator. Ali, ne može to da se rashladi. Kući, pa pod hladan tuš i vratimo se malo“.

Ništa hladnije ni u ćevabdžinicama. Ćumur mora dobro da se razgori kako bi ćevap opravdao zvanje najboljeg iz Novog Pazara.

20240716-23-59-28rts----srbija-danas----u-novom-pazaru-vrucinu-hlade-cajem.jpg
PrintscreenRTS 

„Baš je približno i kod nas. Tu je oko 80, 70, 90 stepeni. Zavisi kako raspalimo ovu skaru. Ali prilagođavamo se. Ne pijemo za roštiljem vodu nego obično sedemo i čaj pijemo i prilagodimo temperaturu toploti“, navodi Ismet Ujkanović, roštiljdžija.

Vreo čaj, isključivo ruski ili turski, tajna je osveženja starijih Novopazaraca. I mlađi prisvajaju ovaj običaj.

20240716-23-58-25rts----srbija-danas----u-novom-pazaru-vrucinu-hlade-cajem.jpg
PrintscreenRTS 

Rifat Jejna objašnjava: „Da izjednači temperaturu spoljnu i unutrašnju. Mahom, to i Turci rade. U Tursku nemož* dobit* kafu, od 1000 - jedna. Sve čaj.“

„Isteramo toplotu i uživamo za merak. To se uvek pije. U svim istočnim zemljama se pije čaj. Ma koliko bilo čudno to tako treba“, ističe Jasmin Dervišnurović.

Mnogi se ipak radije odluče za hladnu limunadu ili malinadu. A Novopazarci ovih dana osveženje traže i na planinama.

Kurir.rs/RTS