"UNOS OVIH NAPITAKA NA VRUĆINAMA DOVODI DO KOLAPSA!" Lekari upozoravaju: IZBEGAVATI! Šire krvne sudove, MLADI NAJUGROŽENIJI!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

VRUĆINE I ZDRAVLJE

"UNOS OVIH NAPITAKA NA VRUĆINAMA DOVODI DO KOLAPSA!" Lekari upozoravaju: IZBEGAVATI! Šire krvne sudove, MLADI NAJUGROŽENIJI!

Društvo -

Nagle promena vremena i visoke temperature, kojima svedočimo nedeljama unazad, mogu biti pogubne za kardiovaskularne pacijente, ali i za zdrave građane.

Zbog toga se lekarima javlja sve više pacijenata, a broj onih koji ostaju zadržani na bolničkom lečenju raste iz nedelje u nedelju. Posebno zabrinjava to što se sve više na tegobe žale i mladi građani.

mladi
foto: Kurir Televizija

Visoke temperature I vreo talas svima smeta, ipak najugroženiji su ljudi s hroničnim oboljenjima, naročito kada vlažnost vazduha dostigne 70 ili više odsto. Smatra se da tri zlatna pravila štite srce : što više tečnosti, boravak u dubokoj hladovini i izbegavanje fizičkog napora. Visoke temperature izazivaju širenje krvnih sudova, što za posledicu ima pad krvnog pritiska. Simptomi hipotenzije su slabost, vrtoglavica, osećaj kratkog daha, a često se javlja i kratkotrajni gubitak svesti. Za lekare, povećan broj kardiovaskularnih bolesnika nažalost nije iznenađenje u letnjem periodu.

Petar Otašević
foto: Kurir televizija

- U ovom toplotnom talasu koji traje sada već 12 ili 13 dana videli da je povećan broj bolesnika koji se leče od akutnog infarkta miokarda, kao I bolesnika koji imaju pogoršanje svojih postojećih tegoba. Najugroženije su osobe koje su jako stare ili koje su jako mlade, ali imaju problem s termoregulacijom - kaže prof.dr Petar Otašević sa Instituta za kardiovaskularne bolestii Dedinje.

U vrelim danima, pravilna ishrana je od presudnog značaja za kardiovaskularne bolesnike. Što više voća, povrća i ribe, a što manje slatkog i masnog, saveti su lekara. Takođe, neophodno je I prilagoditi vrstu tečnosti koja se unosi u organizam, jer to dodatno može pogoršati stanje pacijenta.

Biserka Obradović
foto: Kurir televizija

- Alkohol širi krvne sudove I potpomaže bržem dolasku kolapsnog stanja. Treba izbegavati I korišćenje kafa. Možemo naravno uzeti jednu do dve kafe dnevno, ali ako uzimamo veću količinu kafe I svih napitaka koji imaju veliku dozu kofeina to isto deluje kontraproduktivno - rekla je Biserka Obradović, doktorka opšte prakse.

Kod prolaznog, kratkotrajnog pada krvnog pritska uzeti kašiku soli i vodu ili dva tanjira posoljene supe. A ukoliko postoji neko akutno stanje koje se javlja određeni vremenski period, lekari apeluju na građane da se jave svom izabranom lekaru.

02:40

UNOS OVIH NAPITAKA NA VRUĆINAMA DOVODI DO KOLAPSA! Lekari upozoravaju: IZBEGAVATI! Šire krvne sudove, MLADI NAJUGROŽENIJI!

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:13

VREME JOŠ NIJE UŠLO U SVOJU NAJOPASNIJU FAZU Nada Macura savetuje: Ovako se zaštitite od NESTABILNIH temperatura i sunčanice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja