"ZASTRAŠIVANJE TRUDNICA NA DELU?!" Daju im da potpišu dokument onda kada nisu u stanju da odbiju, a evo ŠTA ZAPRAVO POTPISUJU!
Foto: Shutterstock, Printscreen X

kurir televizija

"ZASTRAŠIVANJE TRUDNICA NA DELU?!" Daju im da potpišu dokument onda kada nisu u stanju da odbiju, a evo ŠTA ZAPRAVO POTPISUJU!

Društvo -

U Kliničko bolničkom centru Zvezdara od pacijenkinja se traži da potpišu dokument tik pred porođaj kojim se odriču prava da tuže lekara i bolnicu u slučaju neželjenih posledica, navode korisnici društvenih mreža. U sporni dokument imali su uvid i mediji.

Da li je takav pravni akt ništavan pred sudom i kako pacijenti treba da postupe ukoliko im on bude ponuđen, istraživala je novinarka Kurira Kristina Vasković.

trudnice
foto: Kurir televizija

U situaciji kad trudnica iščekuje porođaj, jedino joj je važno da beba bude živa i da ima dobar tretman, a kada je u tom momentu obavezuju na potpisivanje papira kojim bi se odrekla pravne zaštite u slučaju najgoreg scenarija, retko koja bi razmišljala da odbije zahtev bolnice, iako je to očigledno kršenje prava pacijenata, smatraju naši sagovornici.

Pokušali smo da odgovore na pitanje zašto bolnica od pacijenata zahteva potpisivanje ovakvog dokumenta potražimo od uprave, ali odgovor nismo dobili. Istovremeno, pravnici smatraju da pacijenti, a u ovom slučaju trudnice, nisu u obavezi da potpišu papir kojim se traži da se odreknu svojih prava.

Ivan Simić
foto: Kurir televizija

- Iako potpišete taj dokument, on sam po sebi je vrlo upitan, postavlja se pitanje njegove punovažnosti. Po mom shvatanju, ovakvi dokumenti ne mogu imati bezuslovnu i apsolutnu punovažnost, upravo iz razloga što se vi ne možete unapred odreći nečega što je vaše pravo. Koje proizilazi ne samo iz zakona, podzakonskih akata, već i iz samog Ustava Republike Srbije - rekao je Ivan Simić, advokat.

Dodaje da nijedan dokument ne može osloboditi odgovornosti lekare za nesavesno postupanje, suprotno principima lekarske etike. A ukoliko ne razumeju koja su njihova prava, buduće majke se za pravni savet besplatno mogu obratiti zaštitnicima pacijenata.

Jovana Ružić
foto: Kurir televizija

- Ovakav dokument vidimo kao zastrašivanje trudnica, koje treba da uđu u porodilište sa osmehom, a ne sa strahom. I bez ovakvog dokumenta ulaze sa strahom već decenijama. Tako da je ovo samo jedan korak u tom smeru, hajde da zastrašimo što je više moguće i da se one osećaju što nemoćnije moguće. Iskustva Centra za mame pokazuju da ovakvi, ili slični dokumenti cirkulišu po brojnim porodilištima širom Srbije. Zvezdara nije jedina - kaže Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

03:34

NA DELU JE ZASTRAŠIVANJE TRUDNICA?! Daju im da potpišu dokument onda kada nisu u stanju da odbiju, a evo ŠTA POTPISUJU!

Pravo na pružanje medicinske zaštite vam niko ne može oduzeti, potpisali papir ili ne, poručuju advokati. Doadju da je to naročito od suštinske važnosti kada je reč o porođaju, a iako postoje neke vrste opstrukcija i pritisaka na pacijente, ključno je da se oni unapred informišu o svojim pravima, te nema razloga za bojazan.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:49

TRUDNICE POTPISUJU SAGLASNOST KOJOM SE BOLNICA OSLOBAĐA ODGOVORNOSTI? Dokument koji izaziva ŠOK i nevericu na društvenim mrežama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track