POSLEDNJI OBUĆAR ČUVA NASLEĐENI ZANAT: Deca su preopterećena školom, a ovde bi vodili skroman život, pun interakcije sa ljudima
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

POSLEDNJI OBUĆAR ČUVA NASLEĐENI ZANAT: Deca su preopterećena školom, a ovde bi vodili skroman život, pun interakcije sa ljudima

Društvo -

Od izumiranja, obućarski zanat u Novom Pazaru čuva samo jedan čovek. Iako je nekada taj grad važio za centar trgovine i zanata, danas je toga sve manje.

Znanje koje se generacijama prenosilo i čuvalo, u porodicama više niko ne želi da nasledi.

Ekipa Kurira je posetila zanatliju Fikra Nikšića, a njegovu priču pročitajte u nastavku teskta.

02:52

POSLEDNJI OBUĆAR OČUVAVA NASLEĐENI ZANAT: Deca su preopterećena školom, a ovde bi vodili skroman život, pun interakcije sa ljudima

- Teško je biti obućar u današnje vreme. Deca su preopterećena školom, nema ih, a i kada završe školu na birou su i nemaju posao. Ovde bi vodili jedan skroman život, ali bi imali pun odnos sa ljudima, lepo je družiti se u staroj čaršiji kada ima ljudi koji bi bili pored tebe. Deca koja uče zanat, nisu deo ove čaršije - započeo je zanatlija.

Nekada je, majstor kaže, bilo drugačije, a prvi put je u ovu radnju ušao sa pet godina:

- Učio sam zanat od oca, on je bio poznati majstor, a od njega sam naučio da poštujem, da volim, da primam ljude bez obzira na, recimo, njihovu nacionalnost. Pre svega, ovo je bila radnja za popravku obuće. To je stari zanat, koji je u to vreme bio cenjen.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:44

STIŽU NOVE FISKALNE KASE: Obućar od 70 godina nije koristio ni internet, a sad mora da poseduje i LAPTOP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja