"POSLODAVCI NE SMEJU DA TERAJU RADNIKE DA RADE NA OVAKVOJ VRUĆINI?!" Turinski: Zakon je jasno definisan, ali ne poštuju ga!
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"POSLODAVCI NE SMEJU DA TERAJU RADNIKE DA RADE NA OVAKVOJ VRUĆINI?!" Turinski: Zakon je jasno definisan, ali ne poštuju ga!

Društvo -

Dok većina građana poslednjih dana traži hlad i razimišlja kako da se rashladi i zaštiti od sunca, građevinski radnici, poljoprivrednici, ulični prodavci izloženi su radu na vrelom asfaltu. Ekstremne temperature okarakterisane su kao veoma opasne, a pitanja se sama od sebe nameću, koja su prava radnika i da li neko obraća pažnju na njih.

Ni jedan zakon ne obavezuje poslodavca da obustavi rad, ali smernice postoje. Ekstremne temperatura, kako ističu, mogu izazvati brojne zdravstvene probleme, poput iscrpljenosti i toplotnog udara, a negativno se odražavaju i na produktvnost. Ali nigde se ne navodi koja je maksimalna temperatura pri kojoj radnici moraju da prekinu posao.

Miloš Turinski
foto: Kurir televizija

- Poslodavac je u obavezi da zaštiti svoje radnike, to mu je pravna obaveza. Sa druge strane, ono što vidimo trenutno u gradu, jeste da mnogi ne poštuju zakon, i da mnogi radnici rade na otvorenom, da obavljaju zaista teške poslove pod teškim vremenskim okolnostima - rekao je Miloš Turinski iz Infostuda i dodao:

- Zakon je jasno definisan, ali poslodavci su ti koji ne poštuju. Ono što je neophodno da nadležne institucije obave svoj posao, ali da bar prođu kroz grad i vide ko poštuje, a ko ne i reaguju tim poslodavcima.

Posebno ugroženi su kardiovaskularn bolesnici koji su uprkos tropskom talasu prinuđeni da rade.

Nada Macura
foto: Kurir televizija

- Dolazi do ubrzanja srčane frekfencije. Takođe, ono što je bitno dolazi i do znojenja i gubljenja minerala, onih bitnih minerala koji mogu uticati na poremećaj ritma srca - rekla je Nada Macura, doktorka.

Inače, samo tokom dva dana u julu obavljeno je više od 600 nadzora na gradilištima i u delatnosti poljoprivrede, a podneto je oko 100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i neregistrovanih subjekata.

02:46

POSLODAVCI NE SMEJU DA TERAJU RADNIKE DA RADE NA OVAKVOJ VRUĆINI?! Turinski: Zakon je jasno definisan, ali ne poštuju ga!

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:13

OVO JE NAJBITNIJE DA POŠTUJETE TOKOM VRELIH DANA! Nada Macura o boravku u Moskvi: Išla sam na pijacu, a ono što rade me ŠOKIRALO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja