ZASTRAŠUJUĆ SNIMAK KLIME KOJA SE ZAPALILA! Ovako kreću požari - evo šta kažu stručnjaci (VIDEO)
Foto: Printscreen/Instagram/oz_kolynmen.kz

ZASTRAŠUJUĆ SNIMAK KLIME KOJA SE ZAPALILA! Ovako kreću požari - evo šta kažu stručnjaci (VIDEO)

Društvo -

Nakon užasnih požara koji su gutali stanove u Beogradu proteklih dana, a nakon čega se ispostavilo da je uzrok buktinje kvar na klimi, nametnulo se pitanje kada klime mogu postati opasnost? Na ovo pitanje odgovorili su nam stručnjaci i majstori koji su otkrili gde građwni greše i šta treba činiti da, koliko je to moguće, sprečimo požar na ovom uređaju.

Kako su dani iza nas dostizali vrtoglavih 40 stepeni, gotovo da ne postoji stan koji je bez klima uređaja ili ventilatora. Međutim, događaji koji su doveli do uznemirenja građana su požari koje su izazvale eksplozije klima uređaja.

Na mrežama je objavljen i snimak na kome se vidi koliko lako vatra može da bukne na spoljnom delu klime.

Kako kažu stručnjaci i majstori koji se svakodnevno susreću sa kvarovima na ovim aparatima neophodno je da se pred početak letnje sezone obavezno servisiraju i očiste klime.

- Potrebno je redovno pred početak sezone servisirati klima uređaje od strane majstora koji to obavlja na propisan način. Nakon toga ostaje samo da se klima koristi tako da se ne forsira i ne spušta na temperature koje su niže od 10 stepeni ispod temperature koja vlada u tom momentu. Znači kada je vrućna ne treba je uključiti na 16 stepeni - priča stručnjak za postavljanje klima uređaja.

Takođe dodaje da čim se oseti da uređaj ne radi dobro, da se čuje drugačiji zvuk motora, ako se primeti bilo šta što odstupa od uobičajenog, treba pozvati majstora.

Eksplozije koje se dešavaju na klima uređajima su, kako kaže, moguće jer savremene klime koriste zapaljivi freon R-32.

- Problem je što najnoviji klima uređaji u sebi sadrže zapaljivi freon koji, ne često, ali može da izazove požar. Samo jedna mala varnica koja se dogodi u klimi može dovesti do paljevine čitavog aparata. Ipak ispravna klima se može držati upaljena i čitav dan, ali ukoliko je moguće, poželjno je da se isključi na neko kratko vreme ili dok nema nikog u kući - ističe.

Kurir.rs/Telegraf

Preneo: R.J.

Bonus video:

03:09

KORIŠĆENJE KLIMA UREĐANJA PO OVAKVOM VREME JE RAVNO GREJNOJ SEZONI Kapor šokirao: Trošimo manje struje nego što je prosek EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track