PLEMENITOST OVOG DEČAKA JE ZA DIVLJENJE: Aleksa (14) iz Loznice se 3 godine nije šišao, jer je imao jedan cilj! (VIDEO)
Foto: Instagram Printscreen

na ponos roditeljima

PLEMENITOST OVOG DEČAKA JE ZA DIVLJENJE: Aleksa (14) iz Loznice se 3 godine nije šišao, jer je imao jedan cilj! (VIDEO)

Društvo -

LOZNICA - Četrnaestogodišnji Aleksa Dragićević tri godine nije išao kod frizera, a zašto pušta kosu znali su samo njegovi roditelji. Nedavno je otišao u frizerski salon Vesne Rakić i tada se saznalo da je to činio kako bi je poklonio za izradu perika deci oboleloj od karcinoma.

On je preko društvenih mreža saznao da je Vesna u projektu Udruženja građana ’’Uvek sa decom’’, koje pomaže deci koja su tokom hemioterapije izgubila kosu, i za akciju ‘’Da moja kosa bude tvoja kosa’’ pa je rešio da učini nešto.

- Aleksa je odlučio da pomogne na svoj način, počeo je da gaji kosu i dolazio je na šest meseci u salon da merimo i vidimo da li je ispunio uslov da je donira. Minimalna dužina kose treba da bude 30, a on je kada smo ga ošišali imao 35 santimetara. Tada smo snimili klip koji je na društvenim mrežama izazvao veliku pažnju. Inače, za jednu periku potrebno je pet, do šest donacija kose. Aleksa je divno dete i njegov potez je za divljenje. Ta akcija nema rok, nažalost, stalno ima novih obolelih, imali smo do sada 523 osobe koje smo ošišali iz našeg salona u tu svrhu, a urađeno je nekih 70 perika. Za svaku periku pored pet, šest donacija kose treba i 50.000 dinara jer se radi od uvoznog materijala, a ona mora biti takva da ne smeta deci kad je nose i da deluje što prirodnije. Uglavnom, kosu poklanjaju najčešće devojčice od šest do 12 godina, a sada se pojavio Aleksa. Inače,do sada smo imali sedam,osam dečaka koji su dali kosu – objašnjava Vesna, čiji je salon u Srbiji sa najviše donacija za akciju ‘’Da moja kosa bude tvoja kosa’’, za Kurir.

Aleksa će od jeseni biti srednjoškolac, upisao je prirodno-matematički smer u lozničkoj Gimnaziji ‘’Vuk Karadžić’’, a to mu je naredni korak ka Medicinskom fakultetu koji namerava da upiše, kaže njegova majka Vanja Dragojević.

- Aleksin ujak, moj mlađi brat je trinaest meseci bio prikovan za postelju i preminuo je od karcinoma, tako da je moj sin znao za tu bolest. Već je kao predškolac govorio da će biti doktor, da želi da pomaže ljudima, tražio je da mu kupujem knjige o medicini i od te ideje ne odustaje. Ovo što je učinio je u skladu sa tim njegovim uverenjima i željom. To je bio njegov način i da čuva uspomenu na ujaka i kako da pomogne nekome dok ne postane lekar. Rešio je da gaji kosu i u tome je imao moju moju i očevu podršku. Tri godine je to trajalo i on je činio da izgleda lako, nije se žalio na vrućinu leti, ili nešto slično. Rešio je šta želi i to i učinio. Mislim da njegov gest može biti inspiracija drugima za neka dobra dela u skladu sa njihovim mogućnostima. Kada bi svako pomogao koliko može svima nam bilo bar malo bolje – priča Aleksina majka, koja ima još dve ćerke i jednog sina, a on je treće dete. Aleksa trenutno nije u Loznici, ali mu je drago što je njegov potez privukao pažnju.

1 / 9 Foto: T. Ilić, V.R.

- Nije mi bilo teško da gajim kosu jer sam znao zašto to činim. Drago mi je ako će što više ljudi videti tu priču. Možda još neko reši da učini istu stvar, ili nešto slično. Mislim da je važno pomoći nekome ako to možeš da uradiš. Gajio sam kosu jer mi se to učinilo kao najbolje što trenutno mogu da učinim – kaže ovaj mali veliki čovek koji je sada drastično promeni imidž pa se privikava na novu frizuru. Inače, Vesna koja šest godina sarađuje sa Udruženjem građana ’’Uvek sa decom’’ u svom salonu ima i kutiju za prikupljanje donacija. Objašnjava da se sakuplja novac za porodični dom gde deca iz unutrašnjosti provode vreme tokom hemioterapije.

- Od novca iz donatorske kutije ili uplata na račun udruženja, finansiraju se troškovi, komunalije, hrana sve što je potrebno za pacijenta i jednog njegovog pratioca. Neke moje mušterije prave organske sokove, zimnicu ili džemove pa i to šaljemo toj deci, činimo sve što možemo da im pomognemo u borbi za ozdravljenje. Inače, ovo što je učinio Aleksa potvrda je i ohrabrenje da i dalje postoje mladi koji znaju šta su prave vrednosti, hoće, žele i nalaze načine da pomognu drugome. Možda neko bude poveden njegovim primerom pa učini istu stvar – kaže žena koja je do sada u prikupljanju humanitarne pomoći za lečenje obolelih učestvovala u više navrata, i dodaje da sugrađanke koje imaju odgovarajuću dužinu kose mogu doći da se zajednički pomogne nekome, a dobiće besplatno šišanje, feniranje, i novu frizuru.

Ko zna, možda Aleksin gest bude inspiracija još nekom dečaku da pusti kosu, ili devojčici da je skrati i pokloni za periku koja će, bar na taj način, obradovati neko dete koje se bori sa opakom bolešću. Aleksa je učinio svoje, drugi su na potezu, a možda i on ponovo pusti kosu, iz istog razloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track