NA KORIST VERNOG NARODA SA SVETOG KOSOVA I METOHIJE: U Potkaljaji u Prizrenu osnovan manastir Svete velikomučenice Nedelje
Foto: Eparhija Raško-Prizrenska

NA KORIST VERNOG NARODA SA SVETOG KOSOVA I METOHIJE: U Potkaljaji u Prizrenu osnovan manastir Svete velikomučenice Nedelje

Društvo -

U manastiru Svete Nedelje u Prizrenu, Mitropolit raško-prizrenski g. Teodosije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju 20. jula 2024. godine, na praznik svete velikomučenice Nedelje.

Mitropolitu su sasluživali iguman manastira Svetih Arhangela, arhimandrit Mihajlo; protosinđel Isidor; jerej Jovan Radić i đakon Bratislav Bogdanović. Za pevnicom je pojalo sestrinstvo manastira Gračanice, zajedno sa nastojateljicom, mati Sarom.

manastir Svete Nedelje, Potkaljaje
foto: Eparhija Raško-Prizrenska

Svetoj Čaši su pristupili svi vernici koji su se okupili danas u Prizrenu, da proslave Svetu Nedelju u Prizrenskoj Potkaljaji.

Nakon rezanja slavskog kolača, Mitropolit Teodosije je čestitao praznik, podsetivši na reči Jevanđelja da se ne može sakriti grad koji na gori stoji.

,,Draga braća i sestre, okupili smo se danas, na ovom svetom mestu, da proslavimo Boga koji je divan u svetima svojim. Okupili smo se u ovom hramu koji nepokolebivo stoji na prizrenskoj gori, poznatoj kao Potkaljaja, koji divno isijava blagodat i ljubav Božiju, da proslavimo divnu svetiteljku Hristovu, Svetu Nedelju. Kao što se ne može sakriti grad koji na gori stoji, tako se i ova svetinja nije mogla sakrti, nego je uz pomoć divnih ljudi iz čitavog sveta zasijala još lepše i sjajnije. Za nastojateljicu ove divne svetinje postavili smo monahinju Zlatu, sestru manastira Svetog Velikomučenika Georgija u Brnjaku, kako bi prisluživala kandilo vere i proiznosila molitve Bogu i Svetoj Nedelji, za sav naš verni i stradalni narod”.

manastir Svete Nedelje, Potkaljaje
foto: Eparhija Raško-Prizrenska

Mitropolit Teodosije je podsetio i na to da je Božija bolja uvek poslednja i konačna.

,,Reči Gospodnje “Ne boj se, malo stado, jer bi volja Oca vašega da vam dade Carstvo”, odnose se upravo na ovo što se dabas zbiva u ovoj svetinji. Iako su neki od inovernih imali druge planove za ovu svetinju,volja Božija je bila da ovo mesto postane ženski manastir i da se ovde okupljamo i slavimo Vaskrsloga Boga. Neka Gospod ukrepi mati Zlatu i dá joj snage i mudrosti na ovom putu, kako bi se u ovoj svetinji sabralo i sestrinstvo, a sve u slavu Božiju i na korist vernog naroda koji je odlučan da ostane u ovom gradu i na našem svetom Kosovu i Metohiji!”

manastir Svete Nedelje, Potkaljaje
foto: Eparhija Raško-Prizrenska

Crkva Svete Nedelje nalazi se u delu grada pod imenom Potkaljaja, koji je ranije bio srpska četvrt, a smešten je na padini brda iznad grada, na čijem vrhu se nalaze ostaci Prizrenske tvrđave tkzv. Kaljaje. Crkva je jednobrodna građevina, malih dimenzija, sa osmostranom kupolom, zidana kamenom i opekom, sa malo sačuvanog živopisa u njenoj unutrašnjosti.

manastir Svete Nedelje, Potkaljaje
foto: Eparhija Raško-Prizrenska

U ruševinama hrama sačuvao se jedan izuzetan spomenik srpske srednjovekovne epigrafike — nadgrobni beleg monahinje Marine, čije je kršteno ime bilo Struja. Sačuvan je klesani nadvratnik sa ulaza u pripratu na kome se nalazi Markov ktitorski zapis iz koga se vidi da je crkvu posvetio svojoj majci Jevrosimi.

Prema pronađenom ktitorskom natpisu, starija crkva je bila posvećena Bogorodičinom Vavedenju i zadužbina mladog kralja Marka Mrnjavčevića (1371—1395) podignuta 1370/1371. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track