Leto je vreme kada se dešava najveći broj šumskih požara. Osim vatrogasaca, u borbi sa plamenim stihijama učestvuje i policija koja pomaže i iz vazduha. Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova ima pune ruke posla i za njih je jul sve, samo ne vreme odmora.

Pomoć u gašenju požara, akcije pretrage i spasavanja, asistiranje Žandarmeriji i Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, nema toga što hrabra Helikopterska jedinica MUP-a ne radi. Kada pogledamo u vis, u nebo, možemo svi mirno da spavamo, jer znamo da nas oni čuvaju.

helis2.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Kada se neka nesreća desi, bio to požar ili hitno spasavanje, piloti Helikopterske jedinice znaju da vremena za gubljenje nema. Po danu, u obavezi da na zadatak odgovore u roku od 30 minuta. Kada padne mrak, imaju sat vremena. Niko ne postavlja pitanje da li je teško. Njih dužnost zove.

- Pa, naporno je, vruće je i zahteva maksimalnu koncentraciju svih članova posade, kako pilota, tako i tehničara koji su angažovani na tom zadatku tako da iziskuje velike i psihičke i fizičke napore. Mora da se vodi računa o maksimalnom naprezanju ljudi. O svemu tome mi vodimo računa, o pripremi i planiranju same operacije - kaže za Kurir televiziju Denis Vojvodić, pilot Helikopterske jedinice MUP.

denis-vojvodic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Najčešće su to neke vremenske situacije, vremenske prilike, meteo situacije, najčešće kada je složeno, hladno, kada su uslovi zaleđivanja. To može da bude baš onako izazivajući faktor za samog pilota da prepozna svoje limite i limite samog helikoptera u odnosu na ambijent u kome leti - dodao je njegov kolega Miloš Milutinović.

Svi članovi jedinice saglasni su u jednom - spojila ih je ljubav prema poslu koji obavljaju.

Kurir televizija ONI NE POSTAVLJAJU PITANJE KOLIKO JE TEŽAK ZADATAK, ONI GA IZVRŠE! Za pilote Helikopterske jedinice MUP nema NEMOGUĆIH MISIJA

- Najlepši deo posla je sve - od dolaska na posao, pripreme za letenje, ulaska u helikopter, realizacije zadatka i nakon toga, kada se sve završi, zadovoljstva što ste sve uspešno završili kako treba, da ste pomogli nekome ili sprečili neku katastrofu - ističe Vojvodić.

- Da biste radili ovaj posao, pre svega morate da ga volite. Inicijalno, ovaj posao počinje sa velikom ljubavlju prema vazduhoplovstvu koja se kasnije razvija u sve veći stepen profesije, tako da smo i danas vrlo obučeni profesionalci. Znači, kreće iz ljubavi, do nekog stadijuma profesionalizma, to smo mi danas - napominje Milutonović.

milos-milutinovic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Helikopterska jedinica MUP-a osnovana je pre 57 godina. To vreme obeležile su nebrojene akcije spasavanja, prevoza povređenih i bolesnih, potrage za nestalima i kontrole saobraćaja, ali i postavljanja krstova na zvonike i krovove srpskih svetinja. Kako je rekao njen komandant Nenad Nedić, najveće bogatstvo jedinice predstavljaju njeni pripadnici, mehaničari i piloti koji se izdvajaju po svom iskustvu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Vuk Uskoković

Bonus video:

Kurir televizija STRUČNJACI O KONTROLI SAOBRAĆAJA IZ VAZDUHA Helikopter skupa opcija, jedan ne znači mnogo, ali nešto drugo može da reši CRNE TAČKE