ŠTO NE OSTAVITE BAKŠIŠ RADNIKU NA DELIKATESU, BITNO DA DAJETE KONOBARU Srbi zaratili oko napojnice i koga treba da časte
Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

večita polemika

ŠTO NE OSTAVITE BAKŠIŠ RADNIKU NA DELIKATESU, BITNO DA DAJETE KONOBARU Srbi zaratili oko napojnice i koga treba da časte

Društvo -

Da li treba ostaviti bakšiš konobaru je pitanje koje uvek pokrene žestoku raspravu na društvenim mrežama. I dok jedni smatraju da bi trebalo uvek ostaviti koji dinar zbog usluge, drugi kažu da je to njihov posao i da zato ne treba ostavljati dodatni novac.

Neki smatraju i da bi onda trebalo i drugim radnicima ostavljati bakšiš na primer zaposlenima u marketima naročito onima koji rade u delu gde su suhomenstati proizvodi.

Na društvenoj mreži X pokrenula se polemika upravo oko toga gde su neki korisnici napisali da zbog usluge često časte radnike u marketima tako što im kupe neki slatkiš.

- Da li ste nekada ostavili bakšiš prodavačici na delikatesu jer je sve isekla po vašoj želji, upakovala tako da bukvalno iz ambalaže servirajte na sto? A što niste? Ne mislim novac, kupiš čokoladu, kafu sok bilo šta, zahvalis se... Bitno je da konobaru ostavite - glasi objava koja je pokrenula niz komentara:

kasirka, prodavačica, prodavnica, market, kupovina, namirnice
foto: Shutterstock

- Čovek moj uvek kupi sok i pivo, zavisi da li je na delikatesu muško ili žensko. Zaista nikog osim njega nisam to videla da radi - piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

- Nisam iskreno nikad, ali si u pravu.

Autorka objave je dodala i da joj je žao što se za neke delatnosti podrazumeva bakšiš, a za neke "pa to im je posao"

- Moj drug, jako sam ponosna na njega, često radnicama kupuje po neki slatkiš, sa jednom je ušao u neku laku komunikaciju oko knjiga pa joj je istu i kupio. I to radi jako pristojno, što je tek za pohvalu - dodala je jedna žena, dok se druga nadovezala:

- Probala sam na pekari, jer mi je sačuvala tortu koju sam želela. Nije smela da primi, i tako je svuda u trgovini.

pršuta, prodavnica, delikates
foto: Shutterstock

Neki su napisali da je to češća situacija u malim prodavnicama no u velikim marketima.

- Jesam, jer kupujem u maloj radnji, porodična. Ostavim i na kasi i u kasapnici i u pekari. Sve porodični poslovi, znam da im sve znači, a daju sve od sebe da opstanu. A i meni ljudi donesu nešto slatko ili kafu kada im štelujem slušne aparate, iako je besplatno i to im naglasim.

- Zato što delikates ne naplaćuje, tamo nema kasa, odmah bi dobila otkaz da uzme novac, a kamere zabeleže. Čak i kasirki da ostavite odma mora da vadi iz kase da ima dinar više ili manje, a da dođe inspekcija snosila bi sankcije.

Bonus video:

01:20

Ovako Zorica i Kemiš kad daju bakšiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track