"NE TREBA DA ČEKAMO DA SE POJAVI VEST, HAJDE DA SAMI REŠAVAMO PROBLEME" Ružičić: Potrebno da se poboljšaju uslovi u porodilištima
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"NE TREBA DA ČEKAMO DA SE POJAVI VEST, HAJDE DA SAMI REŠAVAMO PROBLEME" Ružičić: Potrebno da se poboljšaju uslovi u porodilištima

Društvo -

U emisiji "Puls Srbije", gosti su bili Jovana Ružičić iz Centra za mame i Danijel Igrec, vršilac dužnosti pomoćnika ministarke za brigu o porodici i demografiju. Razgovaralo se o nedavnim problemima sa klimauređajima u porodilištima, konkretno u Narodnom frontu u Beogradu, i o tome kako je ovaj problem rešen nakon velikog pritiska javnosti.

Nakon što je sistem za ventilaciju u porodilištu Narodni front u Beogradu bio neispravan, problem je brzo rešen zahvaljujući hitnom postupku. Međutim, postavlja se pitanje zašto je ovaj problem uopšte morao da se rešava pod pritiskom javnosti.

- Naše ministarstvo za brigu o porodici i demografiju odlučilo je da pomogne tim ustanovama na način na koji je pomoglo. Vlada Republike Srbije je po hitnom postupku odlučila da reši taj problem, i problem je rešen - rekao je Danijel Igrec.

Danijel Igrec
foto: Kurir televizija

Međutim, Igrec je priznao da je situacija politički instrumentalizovana.

- Nažalost, uvek postoji tendencija u našem društvu da se takve stvari politički iskoriste za napade na vlast, iako ne postoji potreba za tim - rekao je.

Jovana Ružičić iz Centra za mame iznela je svoje mišljenje o rešavanju problema:

- Ja bih volela da živim u državi gde vlada ne treba da zaseda oko klimauređaja i gde stvari funkcionišu same po sebi. Mislim da je ministarstvo samo ispravilo ono što nije radilo, a to je svoj posao.

Ružičić je istakla da je problem rešavanja klimauređaja samo jedan od mnogih problema u porodilištima.

- Zašto uopšte mora da dođe do medija? Zašto neko tamo ne vidi da klima ne radi, napolju je 40 stepeni, hajde odmah da je popravimo - pitala je ona.

Jovana Ružičić
foto: Kurir televizija

Igrec je objasnio da ministarstvo za brigu o porodici nije nadležno za raspisivanje javnih nabavki, ali je pomoglo na način na koji je moglo.

- Upravo smo iskoristili termin izašli smo u susret, znači pokazali smo dobru volju i pomogli smo na način na koji smo mogli. U koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, problem je rešen - rekao je.

Igrec je naglasio da će ministarstvo nastaviti da pomaže i drugim porodilištima u Srbiji koja se suočavaju sa sličnim problemima.

- Mi ćemo u najskorijem mogućem roku, zajedno sa svim ostalim državnim institucijama, rešiti njihove probleme.

Danijel Igrec
foto: Kurir televizija

Jovana Ružičić je istakla važnost poboljšanja uslova u porodilištima, ne samo što se tiče klimauređaja, već i generalnih uslova i tretmana žena.

- Nisu porodilišta samo problematična zbog klimauređaja. Ima tu jako puno problema, od tretmana žena do toga kako te sobe izgledaju, gde mame borave, u kakvim se WC-ima i tuš kabinama se kupaju, kakvi su čaršafi na kojima leže.

Ružičić je dodala da je istraživanje Centra za mame pokazalo da svaka deseta žena u Srbiji više nikada ne želi da postane mama samo zbog lošeg iskustva u porodilištu.

- Žene ne izlaze iz porodilišta sa osmehom, nego sa traumom za čitav život.

08:30

NE TREBA DA ČEKAMO DA SE POJAVI VEST, HAJDE DA SAMI REŠAVAMO PROBLEME Ružičić: Potrebno da se poboljšaju uslovi u porodilištima

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:36

POROĐAJ TREBA DA BUDE BAJKA, A NE RAZLOG ZA STRAH Stručnjaci ukazali na MOGUĆE POSLEDICE smrti porodilje iz Vranja PO CELO DRUŠTVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track