SKOK INTERESOVANJA ZA TEOLOGIJU! Stručnjaci otkrivaju: Da li mladi biraju crkvu zbog LAGODNOG ŽIVOTA I BEZBRIŽNE BUDUĆNOSTI?
Foto: Shutterstock

kurir televizija

SKOK INTERESOVANJA ZA TEOLOGIJU! Stručnjaci otkrivaju: Da li mladi biraju crkvu zbog LAGODNOG ŽIVOTA I BEZBRIŽNE BUDUĆNOSTI?

Društvo -

U poslednje vreme svedoci smo značajnog porasta interesovanja mladih za upis na Bogoslovski fakultet u Srbiji. Dok je ranije većina studenata dolazila iz srednjih bogoslovskih škola, ove godine primećeno je da čak dve trećine kandidata dolazi iz gimnazija sa odličnim prosekom. Da li je reč o sigurnom poslu, dobroj zaradi, ili o nečemu dubljem?

U emisiji "Puls Srbije" gosti Draško Đenović, verski analitičar, i Milan Nikolić, psiholog i novinar, dali su svoje uvide u ovu temu.

Emisija je započela pitanjem o razlozima za porast interesovanja za teologiju. Đenović je odmah izneo skeptičan stav prema statistici, ističući da prema zvaničnim podacima Bogoslovskog fakulteta, broj prijavljenih kandidata nije tako dramatičan kao što mediji prenose.

- Prema zvaničnom sajtu Bogoslovskog fakulteta, prijavljeno je 147 kandidata, dok se fakultet može pohvaliti kapacitetom za 480 studenata - rekao je Đenović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Nikolić, s druge strane, smatra da postoji niz faktora koji doprinose popularnosti Bogoslovskog fakulteta.

- Možda je dekan fakulteta u pravu kada kaže da studenti privlače širok spektar obrazovanja, uključujući učenje više jezika. Ali mislim da je tu i privlačnost povlašćenog statusa i života sveštenika u našem društvu, što daje mladima utisak o sigurnosti i stabilnosti - rekao je Nikolić.

Nikolić je dalje objasnio da jedan od razloga za povećano interesovanje može biti i percepcija sigurnosti posla i dobrih prihoda koje pruža sveštenički poziv.

- Mnogi mladi ljudi vide sveštenike kao članove finansijske elite, nedodirljive i pošteđene od plaćanja poreza. To može biti privlačno, posebno u društvu gde je ekonomska stabilnost često upitna - istakao je.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Đenović je dodao da ne treba zaboraviti da završetak Bogoslovskog fakulteta ne garantuje posao.

- Da biste postali sveštenik, potrebno je imati blagoslov vladike, a bez toga, čak i sa diplomom, možete ostati nezaposleni. Takođe, sveštenici su često suočeni sa finansijskim izazovima, jer njihova primanja zavise od bogatstva parohije u kojoj služe - rekao je Đenović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Jedna od tema koja se nametnula tokom emisije bila je i kritika Srpske pravoslavne crkve. Đenović je istakao da crkva često izbegava kritičko preispitivanje svojih odluka.

- Imamo primere gde su sveštenici sa sumnjivom prošlošću i dalje na visokim položajima. To šalje lošu poruku i mladima i društvu u celini - istakao je.

11:58

SKOK INTERESOVANJA ZA TEOLOGIJU! Stručnjaci otkrivaju: Da li mladi biraju crkvu zbog LAGODNOG ŽIVOTA I BEZBRIŽNE BUDUĆNOSTI?

Nikolić je dodao da Srpska pravoslavna crkva ima značajan uticaj na društvo, posebno u vreme društvene i političke nestabilnosti.

- U takvim vremenima, crkva i vojska dobijaju na značaju. To može biti jedan od faktora zašto mladi vide teologiju kao privlačnu opciju - rekao je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:31

U TURSKOJ JOŠ JEDNA PRAVOSLAVNA CRKVA POSTAJE DŽAMIJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track