"DNK TRAG NIJE DOVOLJAN!" Božić: Potrebna je potpuna rekonstrukcija događaja sa Zvezdare, mora biti podržan dodatnim dokazima
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"DNK TRAG NIJE DOVOLJAN!" Božić: Potrebna je potpuna rekonstrukcija događaja sa Zvezdare, mora biti podržan dodatnim dokazima

Društvo -

Policija je u potrazi za muškarcem koji je u noći između petka i subote na Zvezdari silovao devojku. Zahvaljujući brzoj reakciji policije i temeljnom uviđaju, pronađen je DNK trag osumnjičenog, što može biti ključni dokaz u daljem postupku. Devojka, koja je bila u poseti rođacima u Beogradu, prijavila je napad policiji u subotu ujutru, odmah nakon incidenta.

Naš gost u emisiji "Puls Srbije" bio je Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak, koji je objasnio važnost pronađenog DNK traga i sledeće korake u istrazi.

- Prvo moramo pohvaliti rad policije koja je uspešno pronašla DNK trag na mestu zločina. Taj trag je ključan, ali samo prvi korak u procesu dokazivanja. Neophodno je da se DNK uzorak osumnjičenog uporedi sa DNK tragom pronađenim na mestu zločina kako bi se utvrdilo 100% poklapanje - rekao je Božić.

Ljubiša Božić
foto: Kurir televizija

Božić je objasnio da je upotreba DNK registara od suštinskog značaja u ovakvim slučajevima, ali je istakao da registar mora biti centralizovan i vođen objektivno:

- Treba da postoji na jednom mestu, pod nadzorom nezavisnog tela, kako bi se obezbedila tačnost i integritet podataka. DNK registar je moćan alat, ali samo ako se koristi pravilno i odgovorno.

Božić je naglasio da pronalazak DNK traga nije dovoljan sam po sebi:

- Potrebno je dinamički rekonstruktovati događaje kako bi se utvrdilo prisustvo osumnjičenog na mestu zločina u relevantno vreme. DNK trag je važan, ali mora biti podržan dodatnim dokazima koji potvrđuju prisustvo i delovanje osumnjičenog.

Ljubiša Božić
foto: Kurir televizija

- Svaka prijava silovanja mora biti detaljno proverena, uključujući i lične podatke žrtve, njeno kretanje i aktivnosti u vreme događaja. Nažalost, postoje slučajevi zloupotrebe prijava silovanja, što dodatno komplikuje proces dokazivanja. Ipak, u konkretnom slučaju imamo materijalni dokaz u vidu DNK traga, što daje osnov za dalju istragu - istakao je Božić.

Ako se DNK trag poklopi sa uzorkom osumnjičenog, sledeći korak je njegovo privođenje i dodatna ispitivanja.

- Neophodno je utvrditi da li je osumnjičeni već u DNK registru. Ako nije, to može predstavljati izazov, ali ne i nepremostivu prepreku. Važno je da se svi postupci sprovedu pažljivo i temeljno kako bi se obezbedila pravda za žrtvu -zaključio je Božić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:11

POSTOJI STRAH DA LI ĆE SE SILOVATELJ OPET IZVUĆI Marković: Nisu potrebni pokazatelji borbe da bi se zlostvaljanje DOKAZALO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track