RONIOCI OTKRILI VALJEVSKU GRAČANICU NETAKNUTU NAKON 8 GODINA POD VODOM: Ikone i zastave netaknute nakon gotovo decenije pod vodom!
Foto: Kurir Televizija

Kurir televizija

RONIOCI OTKRILI VALJEVSKU GRAČANICU NETAKNUTU NAKON 8 GODINA POD VODOM: Ikone i zastave netaknute nakon gotovo decenije pod vodom!

Društvo -

Devedesetih godina planirano je izgraditi akumulaciju koja bi obuhvatila crkveni posed Valjevske Gračanice. Radovi su počeli sa idejom da se crkva izmesti, ali to na kraju nije bilo moguće. Godine 2003, vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao je saglasnost za potapanje, koje je sprovedeno 2016.

Zahvaljujući članovima Ronilačko-spasilačkog kluba "Borac", javnost sada može videti potopljenu Valjevsku Gračanicu. Ronioci su se spustili na 18 metara dubine i snimili unutrašnjost crkve.

Jedan od ronilaca Bratislav Drašković uključio se u emisiju Puls Srbije gde je govorio o ovoj temi.

- Mi se bavimo ronjenjem i obilazimo sve interesantne lokacije, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Došli smo na ideju da istražimo kako sada izgleda Valjevska Gračanica u njenom neprirodnom okruženju. Napravili smo plan, okupili ekipu i otišli na lice mesta - rekao je Bratislav Drašković, ronilac i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Svakako. Svaki zaron nosi određeni rizik. Ovaj je bio poseban za sve članove našeg kluba. Postoji doza strahopoštovanja kada prilazite svetinji koja je sada pod vodom. Jednostavno, prekrstite se i uđete kao u svaku svetinju.

Koji su bili fizički izazovi ove akcije?

- Kada smo otišli da ronimo, zatekla nas je loša vidljivost i hladna voda od svega 5-6 stepeni. Ušli smo unutra koristeći ronilačke lampe. Unutrašnjost crkve je i dalje očuvana, ikone na zidu, zastava koja se koristi na liturgijama - sve stoji kao da je potopljeno pre 7 dana, a ne pre 7-8 godina - istakao je Drašković.

1 / 5 Foto: Kurir televizija

Kako ste se osećali unutra? Da li ste se zadržali na nekom mestu duže?

- Svi smo bili iznenađeni koliko je unutrašnjost crkve očuvana. Sve je pokriveno blagim muljem, ali ispod toga je sve očuvano, ništa nije oštećeno. Zaista poseban osećaj koji ćemo svi nositi ceo život - rekao je.

04:26

RONIOCI OTKRILI VALJEVSKU GRAČANICU NETAKNUTU NAKON 8 GODINA POD VODOM: Ikone i zastave netaknute nakon gotovo decenije pod vodom!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:31

U TURSKOJ JOŠ JEDNA PRAVOSLAVNA CRKVA POSTAJE DŽAMIJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track