KAKO SVAKODNEVNI STRES UGROŽAVA ŽIVOTE NAŠE DECE? Stručnjaci: Deca su sve češće žrtve brzog načina života STRES UBIRA DANAK
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

KAKO SVAKODNEVNI STRES UGROŽAVA ŽIVOTE NAŠE DECE? Stručnjaci: Deca su sve češće žrtve brzog načina života STRES UBIRA DANAK

Društvo -

Brz način života, mnoštvo obaveza, manjak slobodnog vremena, nepravilna ishrana, nedovoljno sna, izbegavanje fizičke aktivnosti, pritisak u školi ili na poslu postali su naša svakodnevica.

Iako smo se na njih navikli, te deluju kao normalni način života, zapravo predstavljaju glavne okidače za stres. Istraživanja pokazuju da više od 75 odsto poseta lekaru je zbog simptoma koje je, direktno ili indirektno, izazvao stres.

Danas razgovaramo sa psihoterapeutom Marijom Milenković i pedijatrom dr Sašom Milićevićem o uticaju stresa na decu i njihovom zdravlju.

Marija Milenković, psihoterapeut, naglašava da deca nisu imuna na stres, posebno u poslednje vreme. Brz način života i razne tragedije ostavljaju veliki utisak na najmlađe.

- Deca upijaju stres iz svog okruženja, bilo da ga prepoznaju na licima roditelja ili slušaju o problemima. Njihov organizam, koji nije adekvatno razvijen da bi se borio sa takvim izazovom, upada u stanje stresa - objašnjava Milenković.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Ona dodaje da stres može izazvati niz somatskih problema.

- Stres pokreće organizam da funkcionalnije radi i menja svoju taktiku. Alarmira nas da se bolje pozabavimo svojim bićem. Nažalost, često sve prepisujemo stresu, što nije tačno. Važno je prepoznati kada je potrebna psihološka pomoć - ističe ona.

Dr Saša Milićević, pedijatar, ističe da stres utiče na celokupno zdravlje, uključujući i najmlađe.

- Autonomni nervni sistem, koji ne zavisi od naše volje, reaguje na stres. Srce radi brže, deca sa astmom mogu početi da šište, nivo šećera može porasti. Sve to može izazvati ozbiljne probleme kod dece koja imaju hronične bolesti -kaže dr Milićević.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

On dodaje da stres nije jedini faktor koji može izazvati bolesti, ali je veoma važan.

- Bolesti su uvek jednim delom psihosomatske. Svaki organizam reaguje na stres drugačije, ali je važno biti svestan da stres može pogoršati postojeće zdravstvene probleme - objašnjava on.

Kako pomoći deci da se izbore sa stresom?

Marija Milenković naglašava važnost rada na sebi i mentalnom zdravlju.

- Rad na sebi nije samo trend, već je suštinski važan za zdrav život. Deca trebaju naučiti kako da se nose sa stresom i životnim izazovima. To zahteva kontinuiran rad i podršku - ističe ona.

07:27

KAKO SVAKODNEVNI STRES UGROŽAVA ŽIVOTE NAŠE DECE? Stručnjaci: Deca su sve češće žrtve brzog načina života STRES UBIRA DANAK

Dr Milićević dodaje da je važno prepoznati simptome stresa kod dece i reagovati na vreme.

- Roditelji trebaju biti svesni da deca upijaju stres iz svog okruženja i da je njihova uloga ključna u pružanju podrške i pomoći - zaključuje on

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:25

OVO SU TRI NAČINA KOJIMA LJUDI LEČE STRES! Čalovska za Kurir TV: Upotreba lekova u svakoj prilici nije efikasan način da se živi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track