DA LI ĆEMO PONOVO IMATI TEMPERATURE OD 40 STEPENI? Vrela vazdušna masa samo što nije stigla u Srbiju, početak avgusta SUV I TOPAO
Foto: Marko Karović, Shutterstock

DA LI ĆEMO PONOVO IMATI TEMPERATURE OD 40 STEPENI? Vrela vazdušna masa samo što nije stigla u Srbiju, početak avgusta SUV I TOPAO

Društvo -

Tek što smo ispratili jedan, stiže nam drugi toplotni talas. Jučerašnji dan prekinuo je tropski talas od 18 dana, pri čemu su temperature dostizale i 42°C. Hladni front doneo je osveženje i pljuskove, ali i grmljavinske oluje.

Današnji dan doneo je predah od vrućina i konačno temperature ispod 30°C.

I petak će proteći u znaku veoma ugodnog letnjeg vremena, uz sunčano vreme i uz prosečne letnje tempertature za ovo doba godine, a to su vrednosti od 27 do 31°C, u Beogradu oko 29°C.

Severno visinsko strujanje donosiće i dalje ugodnu vazdušnu masu.

S obzirom na to da su je prethodne noći prekinut niz od 18 tropskih noći, noć između četvrtka i petka biće vrlo ugodna, pa i sveža, uz minimalne temperature od 11 do 19°C, na planinama i niže.

vrućina, leto, žega, tropske temperature, vrelina, Ada Ciganlija, kupanje, kupači
foto: Zorana Jevtić

Za vikend sledi preokret sinoptičke situacije.

Ojačaće termički visinski greben sa jugozapada, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike.

Već od vikenda novi toplotni talas, uz temperture iznad 30°C, a u nedelju od 33 do 37°C.

U nedelju uveče u severnim, u ponedeljak i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno jak severozapadni vetar.

Na severu Srbije očekuje se umereno prolazno naoblačenje, ponegde i ređa pojava pljuska sa grmljavuinom, uglavnom u delovima Vojvodine.

Tokom cele sledeće nedelje zadržače se tropski toplo vreme.

Prema trenutnim prognozama do kraja jula ne očekuju se temperature od 40°C, iako će biti veoma toplo, uz vrednosti i iznad 35°C.

Kraj jula u početak avgusta doneće Srbiji i veoma sušno vreme, bez značajnijih padavina, a zahlađenja i obilnijih padavina za sada nema na vidiku.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track