SRBI ZALUĐENI VENČANJIMA NA SEJŠELIMA, MALDIVIMA, MAURICIJUSU... Cene paketa od 1.500€, a evo da li takav brak važi u Srbiji! FOTO
Foto: Shutterstock

novi trend

SRBI ZALUĐENI VENČANJIMA NA SEJŠELIMA, MALDIVIMA, MAURICIJUSU... Cene paketa od 1.500€, a evo da li takav brak važi u Srbiji! FOTO

Društvo -

Šum talasa, miris mora, zalazak sunca, tiha umirujuća muzika, topao pesak, sudbonosno "da" i zdravica uz penušavi šampanjac... Koliko samo devojka mašta o ovakvom romantičnom venčanju! Istina, ima i onih kojima se taj san ispunio.

U poslednjih nekoliko godina sve je više zainteresovanih mladenaca koji žele da čin venčanja obave upravo na nekoj egzotičnoj destinaciji. Parovi iz Srbije odvajaju pravo malo bogatstvo ne bi li sebi priuštili ovo jedinstveno iskustvo, doduše, za te novce može se kupiti i solidan auto, ali i kuća na selu! Nekima je to draže od pravljenja tradicionalne svadbe, koja u proseku košta od 11.558 do 42.700 evra!

Venčanje, Plaža, Venčanja
foto: Shutterstock

Hanimun paket

Agencije u Srbiji uglavnom u ponudi aranžmana koji obuhvataju i venčanje na plaži imaju Mauricijus, Maldive i Sejšele, ali i pojedina grčka ostrva. Aranžmani traju sedam dana, a u cenu je uključena i kompletna organizacija venčanja, fotografije, masaže i razne druge pogodnosti... Mladenci se, u zavisnosti od svojih želja, opredeljuju za određenu ponudu.

PAKET VENČANJA OBUHVATA

  • organizaciju venčanja
  • svedoke
  • cvetni aranžman
  • bidermajer
  • svadbenu tortu
  • fotografije
  • USB ili CD s fotografijama
  • flašu penušavog vina
  • matičara i venčani list (samo za priznata venčanja)
  • i drugo, u zavisnosti od hotela

* agencije imaju različite ponude

Cene za ovakav vid venčanja preko turističkih agencija se, prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), kreću od 1.500 do 10.000 evra.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: Shutterstock, Marina Lopičić

- Cena zavisi i od želja putnika. To uključuje najčešće venčanje na plaži, organizaciju venčanja u smislu dolazak na lice mesta zvaničnika koji obavlja obred, svečanu večeru, hanimun paket, sedam dana posebnih usluga, hranu u sobi, imate dnevne masaže u paru i, naravno, najbolji smeštaj u tom objektu, a to su ili kućice na plaži, sobe s privatnom plažom ili kućice na moru i tu gosti imaju posebnu privatnost - objasnio je Seničić za Kurir.

Naveo je da cena zavisi od želja mladenaca, da li dolazi još ljudi, ali i od mnogih drugih detalja za koje se parovi mogu opredeliti ili ne.

Venčanje, Plaža, Venčanja
foto: Shutterstock

- Agencije nude i usluge venčanja na grčkim ostrvima i napuštenim plažama koja nisu toliko dramatično skupa, a i bliža su. Naše agencije su uslovno rečeno preprodavci tih aranžmana, odnosno turoperateri, a sarađuju s nemačkim agencijama, koje imaju daleko veće tržište. U poslednjih nekoliko godina ovakvi aranžmani s venčanjem na plaži su postali trend, mada neki ljudi se čak odlučuju i u samostalnoj organizaciji za tako nešto - ističe Seničić.

PROCEDURA

Venčani list stiže na kućni prag

Putnici iz Srbije najčešće biraju Sejšele, iako priznatih venčanja ima i na Mauricijusu, dok su na Maldivima samo ceremonijalna venčanja. Dakle, oni koji odu na Sejšele, Mauricijus ili u Grčku i tamo izgovore sudbonosno "da", brak će im biti priznat i u Srbiji.

Venčani list, koji je overen apostil pečatom, dobija se minimum nakon šest radnih dana. Ako su mladenci otputovali, šalje se poštom direktno na adresu. Pošiljka stiže najkasnije za pet nedelja. Nakon toga, venčani list se prevodi, a potom zavodi kod matičara u opštini stanovanja.

Bidermajer, torta...

Na sajtu jedne agencije iz Srbije koja u ponudi ima i venčanja na egzotičnim destinacijama navedeno je da venčanje na Maldivima za dve osobe, i to u najjeftinijoj varijanti košta 5.011 evra, a u cenu su uračunate avio-karte s taksama, paket venčanja, sedam noćenja, pun pansion, smeštaj i transfer. U tu cenu uključeni su i organizacija venčanja, svedoci, cvetni aranžman, bidermajer, svadbena torta, fotografije, USB s fotografijama, flaša penušavog vina...

POTREBNA DOKUMENTACIJA

  • kopije prve strane pasoša u boji
  • izvod iz matične knjige rođenih na engleskom
  • svi dokumenti koji potvrđuju razvod, udovički status ili promenu imena
Venčanje, Plaža, Venčanja
foto: Shutterstock

Paket za ove destinacije uglavnom podrazumeva iste ponude, a cena venčanja na Sejšelima kreće se od 4.000 evra, a na Mauricijusu od 5.500 evra pa naviše. Cene venčanja u Grčkoj se kreću od 1.500 evra pa naviše.

Bonus video:

04:23

KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track