Novosađanin Miloš Prelević (37) rešio je da izađe iz svoje zone komfora - on je od teretnog kombija napravio kamper kuću! U njoj živi i putuje po Srbiji i čitavom regionu, a posetio je i Kosmet, gde je boravio desetak dana.

Imao je, priznaje, strepnju, ipak je to što on vozi njegova kuća, ali su ga tamo lepo prihvatili i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, a čak je i spavao u dvorištu jednog Albanca.

milos-prelevic-privatna-arhiva-14.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Pre nego što je započeo život u kamperu, koji je nazvao "kombina", živeo je neko vreme u Aziji, gde je radio kao podvodni fotograf u nacionalnom parku pored mora.

- Svaki dan sam ronio! Kad je počeo koronavirus, vratio sam se u Srbiju, razmišljao sam kako bih mogao na taj neki način da živim. Prijao mi je život u prirodi, u nacionalnom parku i najlogičnije rešenje mi je bio kamper - počinje Prelević razgovor za Kurir.

Kamper je sam napravio, tačnije, kupio je teretni kombi i napravio sebi kuću.

milos-prelevic-privatna-arhiva-16.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Sam svoj majstor

- Imao sam nula znanja o struji, drvetu, nisam ništa znao. Počeo sam da učim, srećom, imam brata od ujaka koji ima radionicu, tu sam imao alat, a od njega sam stekao i znanje. Trebalo mi je oko šest meseci da od kombija napravim kamper. Tad sam počeo da putujem, a pre godinu i po dana sam rešio da otkažem stan i da se potpuno preselim u "kombinu". Tako mesečno uštedim 350 evra i to mi je novac za gorivo. U kombiju mogu da spavam, jedem, istuširam se... - navodi naš sagovornik.

Privatna Arhiva MILOŠ OD KOMBIJA NAPRAVIO KUĆU Napustio siguran posao i otkazao stan: "Sada mesečno uštedim i živim svoj san!" (FOTO)

Kaže da mu se nije isplatilo da stan plaća samo za pet dana mesečno, s obzirom na to da većinu vremena provede na nekom putovanju. Porodica i prijatelji su to lepo prihvatili, pošto znaju da Miloš živi nešto drugačijim životom.

- Svima je bilo jasno da je to najbolja opcija. Bio sam podvodni fotograf, ronilac, a radio sam i kao programer, ali sam nedavno dao otkaz. Sad imam svoj Jutjub kanal, a pored toga radim i pišem honorarno za časopise koji se bave podvodnim životom i ronjenjem. Putovao sam po Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Albaniji - priča nam Prelević.

Kosovska avantura

Nedavno je posetio i Kosovo i Metohiju, gde je proveo deset dana, obišao je Peć, Prizren, Štrpce, Pećku patrijaršiju, a pričao je i s pripadnicima tzv. kosovske policije.

milos-prelevic-privatna-arhiva-9.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

- Iskreno, bio sam prilično skeptičan kako ću tamo proći, čak sam u jednom momentu razmišljao da skinem i tablice kako ne bih imao problema, ali je na kraju sve dobro prošlo. Bukvalno su mi svi koji tamo žive izašli u susret. Postoji aplikacija koja pokazuje lepa mesta za kampovanje i na Prokletijama sam video da tu postoji neki smeštaj, ali nije radio. Raspitivao sam se gde mogu da ostavim kombi i na kraju sam bio parkiran u dvorištu jedne albanske porodice, oni su me lepo prihvatili, čak su me zvali i na večeru, malo smo sedeli i ispričali se - priseća se Miloš.

Privatna Arhiva MILOŠ OD KOMBIJA NAPRAVIO KUĆU Napustio siguran posao i otkazao stan: "Sada mesečno uštedim i živim svoj san!" (FOTO)

Kaže da nisu čak ni novac hteli da uzmu. U Štrpcu je bio kod jedne srpske porodice, koju poznaje odranije.

- Na Prokletijama sam se izgubio i tu sam sreo jednog starijeg čoveka. Na engleskom se nismo mogli sporazumeti, onda sam pitao da li možemo na srpskom, on kaže "na kroacijskom", a ja kažem - ajde na jugoslovenskom. Malo je tu bilo tenzije, ali smo se na kraju lepo ispričali i pomogao mi je da nađem put - priča on.

PROBLEMI

Zimi nezgodno za tuširanje

foto: Privatna Arhiva

Prelević u "kombini" nema tuš-kabinu, ali ima tuš na grejanje.

- Nazad otvorim vrata, razvučem zavesicu i napolju se tuširam, što je veliki problem zimi. U kamperu živim, spremam klopu, imam šporet, frižider, tekuću vodu, grejanje, ventilaciju. Navikao sam se, nijednom se nisam pokajao. Ne znači da ću ceo život živeti ovako, ali narednih tri do pet godina ovo će biti moj život - napominje on.

U Pećkoj patrijaršiji su mu pripadnici tzv. kosovske policije rekli da "glavu daju da neće imati nikakvih problema".

- Voleo bih da odem ponovo. U Prizrenu sam bio na parkingu sa srpskim tablicama bez problema, kad razmislite, kamper usred grada, treba se uspavati, nije bilo svejedno, ali, eto, sve je bilo okej - navodi Prelević.

Bonus video:

RINA Vatra progutala kamper Holanđanima kod Nove Varoši