Bez obzira na to da li se radi o akademskim obavezama, pritiscima vršnjaka ili društvenim očekivanjima, mladi često osećaju veliko opterećenje, a stigma koja prati odlazak kod stručnjaka, može ih dodatno obeshrabriti da zatraže podršku. Većina građana smatra da je potpuno u redu potražiti pomoć.

Kada porodični i prijateljski razgovori više nisu dovoljni, a sopstvene misli počnu da nas ograničavaju - vreme je da potražimo pomoć - poručuju i stručnjaci dodajući da se posle samo nekoliko seansi, već oseća boljitak.

360152.00-01-00-03.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Stigmatizacija o psihoterapiji i dalje postoji, iako se svi mi stručnjaci iz ove oblasti stvarno trudimo da tu stigmu razbijemo. Psihoterapija nije samo za kliničku populaciju, psihoterapija je za svakoga. Ona ne mora da traje godinama, kako često verujemo. Nekada je dovoljno da imamo dva-tri razgovora sa terapeutom, samo da nas malo poguraju iz te krize u kojoj se nalazimo kada bi trebalo da se obrate, a to je kada primete da ne mogu sami da se nose sa nekim problemom - rekla je Sara Šaša sa Selfnest platforma.

Društvene mreže imaju ogroman uticaj na svakodnevni život. Iako nude mogućnosti za povezivanje i izražavanje, one često dovode i do nerealnih očekivanja, što može rezultirati nesigurnošću i anksioznošću kod mladih.

360152.00-01-42-24.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Od nas se očekuje da budemo ta idealna slika na društvenoj mreži i da zapravo živimo svoj život sa težnjom da postanemo idealni.
Uzrok vidim i između ostalog u tome što se nama servira priča da nikada nismo dovoljno dobri i da uvek moramo još. Ne zna se gde je ta granica danas - kaže. Anja Sivč, psiholog

Online psihoterapija nudi značajne prednosti, a zahvaljujući platformama koje omogućavaju anonimni pristup s bilo koje lokacije, postaje još dostupnija i fleksibilnija.

- Mi sa ovom platformom baš pokušavamo da stvorimo psihoterapiju koja je dostupna svima. Mogućnost 'četa' sa psihoterapeutom, to je način da priđemo ljudima, koji se jednostavno ne osećaju još uvek komotno da razgovaraju sa terapeutom i da zakažu seansu - rekla je Šaša.

kurir televizija VIŠE OD 30 ODSTO MLADIH (15-29) OSEĆA ZNAKE DEPRESIJE?! Psiholog tvrdi da je JEDAN OD GLAVNIH UZROKA OVA PRIČA koja im se servira!

Više od 30 odsto mladih između 15 i 29 godina oseća znake akutne depresije. Važno je razumeti da je traženje pomoći znak snage, a ne slabosti, zaključuju naši sagovornici. Otvoreni razgovori mogu značajno doprineti boljem mentalnom zdravlju i kvalitetnijem životu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir televizija SKOK INTERESOVANJA ZA TEOLOGIJU! Stručnjaci otkrivaju: Da li mladi biraju crkvu zbog LAGODNOG ŽIVOTA I BEZBRIŽNE BUDUĆNOSTI?